Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
EERSTE INFORMATIEWEEK ZORG ONGENEESLIJK ZIEKEN

Amsterdam, 8 maart 2003 - Onder het motto 'Ongeneeslijk ziek! Wie zorgt voor ons?' houden het Netwerk Palliatieve zorg voor Terminale Patiënten Nederland (NPTN) en de Nederlandse Kankerbestrijding/ Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) van 24 t/m 29 maart 2003 de 'Week van de palliatieve zorg'. Tijdens deze week zijn er verspreid over heel Nederland informatieavonden en open dagen over alle vormen van zorg voor mensen in veelal de laatste fase van een ongenees-lijke ziekte, ook aangeduid als palliatieve terminale zorg. Het is de eerste keer dat in ons land een dergelijke week wordt gehouden.
Doel is publiek en hulpverleners bekend te maken met de verschillende vormen van palliatieve zorg zoals die in ons land mogelijk zijn bij betrokkenen thuis, in hospices, bijna-thuis-huizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen en in ziekenhuizen, eventueel op daar aanwezige palliatieve units. Naast de palliatieve zorg die wordt gegeven door reguliere zorginstellingen zijn er ook vrijwilligersorganisaties die in de laatste levensfase ondersteuning bieden aan de patiënt en zijn naasten, de zogenoemde mantelzorg. Aan de week wordt meegewerkt door het Ondersteunings-punt Palliatieve Terminale Zorg Agora, het Landelijk Steunpunt Vrijwilligers Terminale Zorg (VTZ), de Brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen Arcares en de Integrale Kankercentra.

Het startsein voor de 'Week van de palliatieve zorg' wordt gegeven tijdens de bijeenkomst 'Zorg voor de zorgenden' op zaterdag 22 maart in Zeist met de presentatie van het boek 'Einde goed, allen goed?'. Vervolgens zetten dertig vrijwilligers van 2CV-vereniging ''t Eende-ei' de week letterlijk op de rit door met hun 'Eendjes' het boek te verspreiden over Nederland. Het boek onder hoofdredactie van Huub Buijssen en Rob Bruntink, geeft in negentien zelfportretten een indringend beeld van het - volgens de inleider, verpleeghuisdirecteur Frans Baar - "inspirerende, uitdagende, boeiende en zinvolle, maar tegelijkertijd zware en confronterende werk in de palliatieve zorg". Het boek eindigt met een pleidooi voor een goed begeleidingsprogramma voor zorgenden. Het is gerealiseerd met subsidie van het Ministerie van VWS.

Aansluitend op de week is er van 2 t/m 5 april in het Congresgebouw in Den Haag een internationaal congres van de European Association on Palliative Care met circa 2000 deelnemers uit meer dan 30 landen. Voor hen is een Engelse vertaling van 'Einde goed, allen goed?' beschikbaar. Vanwege de 'Week van de palliatieve zorg' stelt het KWF op de jaarlijkse KWF-Kankerherdenkingsdag (21 maart) eveneens de zorg voor stervenden centraal.


---
Mededeling voor de redactie,