Ingezonden persbericht

Irakese burgers weer naar rechter

DEN HAAG, 20030321 -- Zeventien Irakese burgers eisen maandag in kort geding dat Nederland de politieke steun aan het Amerikaanse geweld jegens hen onmiddellijk stopt. Bovendien moeten de vliegvelden en havens meteen dicht voor militaire transporten voor de oorlog die het internationale geweldsverbod schendt.

Het kort geding dient maandagmiddag om 14.00 uur voor de president van de rechtbank in Den Haag, Prins Clauslaan 60.

Op 28 februari wees de president van de rechtbank een vergelijkbare eis van de Irakese burgers met het argument dat de oorlog nog geen feit was. De burgers wonen in een aantal steden, zoals Bagdad, die momenteel zwaar onder vuur liggen.

De raadsman van de Irakese burgers, mr. N. Steijnen, is niet ontevreden over het Amsterdamse vonnis. "De president heeft zich volledig bevoegd verklaard om over de rechtmatigheid van de Nederlandse steun aan de komende oorlog tegen Irak te oordelen."

Tijdens de zitting op vrijdag 21 februari had landsadvocaat C. Houtzagers betoogd dat de rechter de Tweede Kamer niet voor de voeten zou mogen lopen.

Natosued.org (oftewel de permanente commissie inzake westerse oorlogsmisdrijven) organiseert de rechtsgang van de burgers in Nederland. De organisatie benadrukt dat een overtreding van het geweldsverbod, zoals beschreven in het internationaal recht, onrechtmatig - en zelfs misdadig - is. In dit geval moet de rechter de politiek corrigeren.