Johannes Wier Stichting

24 maart, Wereld Tuberculose Dag
Datum: 22 maart 2003

Recht op gezondheidszorg

Elk jaar op 24 maart wordt de Wereld Tuberculose Dag 'gevierd'. Deze datum is gekozen omdat op die dag in 1882 de Duitse arts Robert Koch de ontdekking van de tuberculosebacil bekendmaakte. De Johannes Wier Stichting is betrokken bij activiteiten op het gebied van internationale tuberculosebestrijding in het Samenwerkingsplatform Internationale Tuberculosebestrijding.

Hierin zijn o.a. het KNCV Tuberculosefonds, Cordaid, Artsen zonder Grenzen, Tear Fund en Simavi vertegenwoordigd. Een speciale werkgroep van de JWS is actief op het gebied van tbc in gevangenissen.

Waarom mensenrechten en tuberculose?
Tuberculose is een wereldwijd gezondheidsprobleem met ongeveer 8 miljoen nieuwe patiënten per jaar en 2 miljoen doden. Met name kinderen en jonge vrouwen zijn extra kwetsbaar. Een extra zorg zijn mensen die voor korte of langere tijd in de gevangenis terechtkomen en mensen die opgenomen worden in een psychiatrisch ziekenhuis. De Johannes Wier Stichting vindt dat elk mens recht heeft op een goede gezondheid en het recht op goede informatie over zijn gezondheid. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor gevangenen en psychiatrische patiënten. Een document uit 2001 van de WHO A human rights approach to tuberculosis - beschrijft bovenstaande problematiek in bredere zin.

Voor meer informatie kan men terecht op de volgende sites:
* KNCV Tuberculosefonds www.tuberculose.nl, e-mail: kncvtbc@kncvtbc.nl

* Stop TB www.stoptb.org/world.tb.day, over World TB Day 2003
* International Centre for Prison Studies www.kcl.ac.uk/icps, e-mail: icps@kcl.ac.uk, voor informatie over het boek 'Sentenced to die the problem of TB in prisons in Eastern Europe and Central Asia' (1999)

Verder lezen:
A human rights approach to tuberculosis, Wereldgezondheidsorganisatie, 2001.