Gemeente Leiden

Artikel Stadskrant

Definitieve inrichting stationsplein

Publicatiedatum: 21 maart 2003

Met de bouw van de fietsenstalling en taxistandplaats en het verwijderen van de fietsenrekken op het Stationsplein werd vorig jaar de eerste stap gezet voor de definitieve inrichting van het Stationsplein.

Volgende week beginnen de werkzaamheden die het plein zijn definitieve nieuwe uiterlijk zullen geven. Het uitgangspunt daarbij is veiligheid en overzicht, een plezierig verblijfsgebied en een domein voor voetgangers. Het wordt niet alleen een plein om over te steken, maar ook een plein om overheen te dwalen met een patatje of een harinkje in de hand.

BOUWEN EN WONEN - Zo komen onder meer drie vleugelnoten op het plein en tien watercipressen tussen het spoor en de fietsenstalling. De bomen worden al deze week geplaatst. Daarnaast komen er vier grote lichtmasten te staan. De dertien meter hoge masten gaan voor een goede verlichting zorgen, maar ook voor een aparte sfeer op het plein. Langs de straat komen kleinere lichtmasten.

Even zitten om als toerist bijvoorbeeld je plattegrond in te kijken, kan straks ook. Verspreid over het plein komen er bankjes evenals afvalbakken. Voor het station komen telefooncellen en een mupi met een stadsplattegrond .

Uiteraard wordt het gehele plein met uitloop naar de Stationsweg opnieuw bestraat. De bestrating bestaat uit paarskleurige klinkers die aansluiten op de huidige stenen van de Rijnsburgerbrug. De toekomstige fietsroute Stationsweg-Schuttersveld wordt gemarkeerd door lichtelementen in de grond.

De gemeente streeft er naar om alle activiteiten in juli afgerond te hebben. Dit is echter afhankelijk van de weersomstandigheden. De toegangen naar het station, taxistandplaats, busstation en Stationsweg blijven vrij. Omleidingen worden zonodig via borden aangegeven.

Zo komt het stationsplein er in de zomer uit te zien

Deze pagina is gewijzigd op 21 maart 2003