CBS

Gematigde groei toerisme

Na een daling in 2001 is in 2002 het aantal gasten en hun overnachtingen in Nederlandse logiesaccommodaties weer gestegen. Het aantal gasten nam met 0,6 procent toe tot 25,3 miljoen, terwijl het aantal overnachtingen met 3,0 procent steeg tot 82,9 miljoen. De groeipercentages voor het hele jaar zijn enigszins gedrukt door een opmerkelijke daling van het aantal gasten en overnachtingen in het vierde kwartaal. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Meer Duitsers, minder Britten
Het aantal Nederlandse gasten in logiesaccommodaties is in 2002 ongeveer gelijkgebleven aan dat in 2001. Wel zijn de Nederlanders langer blijven overnachten. Dit is in lijn met het algemene beeld dat de gemiddelde overnachtingsduur in 2002 is gestegen. Opmerkelijk is het verschil tussen toeristen uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het aantal Duitse gasten is in 2002 met 4,0 procent toegenomen, na een periode waarin hun aantal was gedaald. Uit het Verenigd Koninkrijk hebben daarentegen 4,3 procent minder toeristen in Nederland overnacht. De daling van het aantal Amerikanen in 2002 met 8,5 procent hangt mede samen met de aanslagen van 11 september 2001.

Verschillen tussen hotels en overige accommodaties De tegengestelde ontwikkeling van het aantal Duitse en Britse toeristen in 2002 treedt alleen op in de hotelsector. Bij de verblijfsrecreatieve accommodaties (kampeerterreinen, bungalowparken en groepsaccommodaties) is zowel het aantal Duitse als het aantal Britse gasten gegroeid. Het blijkt dat over het algemeen het hotelbezoek van toeristen uit de Eurozone sterk is toegenomen. Daarentegen is het aantal toeristen uit andere Europese landen dat in hotels overnacht sterk gedaald. Al met al hebben de hotels (inclusief jeugdaccommodaties) een stijging van het aantal gasten met 0,2 procent gekend. Voor de overige accommodaties was de groei 1,1 procent.

Opmerkelijke daling in het vierde kwartaal
Na een groei in de eerste drie kwartalen laat het aantal gasten in het vierde kwartaal een opmerkelijke daling met 3,4 procent zien ten opzichte van het vierde kwartaal in 2001. Het aantal Nederlandse en Duitse gasten is met respectievelijk 3,4 en 4,0 procent gedaald. De daling van het aantal Britse gasten is met 15,2 procent nog veel omvangrijker. In tegenstelling tot het aantal Duitse gasten echter nam het aantal Britse gasten al in het tweede en derde kwartaal af.

Technische toelichting
Een gast is een bezoeker die één of meer nachten in een logiesaccommodatie verblijft. De reden van het verblijf doet niet ter zake, zodat zowel vakantiegangers als zakelijke bezoekers worden gemeten. Bezoekers die meer dan twee maanden in een hotel of pension verblijven worden als vaste gasten aangemerkt. Zij tellen niet mee voor de statistiek. Bezoekers die een vaste standplaats op een kampeerterrein of een huisje voor langer dan twee maanden hebben gehuurd, worden evenmin geregistreerd. Asielzoekers worden niet meegeteld. Het is mogelijk dat een persoon meerdere malen in een maand in dezelfde accommodatie of in verschillende accommodaties als gast wordt geteld. De gegevens in dit persbericht betreffen voorlopige cijfers.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-056
24 maart 2003
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht