Belgacom

Proximus Location Services - Een bakker, pizzeria of bloemist vinden in de buurt via je gsm

24/03/2003

Proximus lanceert vandaag de Proximus Location Services, een nieuwe manier om via je gsm informatie aan te vragen op basis van de plaats waar je je bevindt. Met deze nieuwe dienst kunnen alle Proximus-klanten via hun gsm de adressen opvragen van bakkers, apothekers, bloemisten, - in de buurt waar zij zich bevinden. Om de informatie aan te vragen, stuurt de klant een sms met de code van een van de 10 categorieën of raadpleegt hij de rubriek 'Zoek & Vind' in het WAP-menu van zijn gsm.

Is een klant in een stad die hij niet kent en zoekt hij een bakkerij in de buurt waar hij zich bevindt' Geen probleem. Vanaf vandaag kan elke Proximus-klant op basis van zijn locatie informatie opvragen via zijn gsm. Er zijn 10 categorieën waaruit hij kan kiezen: pizzeria, bakkerij, apotheker, tankstation, bloemenwinkel, hotel, ziekenhuis, nachtwinkel, frituur en supermarkt.

De Proximus Location Services zijn diensten op basis van de plaats waar de gebruiker zich bevindt. Deze nieuwe dienst is heel handig omdat de klant zijn locatie niet zelf hoeft op te geven. De antenne die de klant gebruikt op het moment dat hij de informatie aanvraagt, laat toe om te bepalen waar hij zich bevindt. Als de klant zijn aanvraag per sms of via WAP doet, geeft hij het netwerk de opdracht te bepalen waar hij zich bevindt en hem de gevraagde adressen te geven in de buurt waar hij zich op dat moment bevindt.

Proximus doet een beroep op de Location Server van Alcatel om de Proximus Location Services aan te bieden aan zijn klanten. De oplossing van Alcatel is gebaseerd op Cell-id technologie en is volledig compatibel met de specificaties van 3GPP GMLC (GPRS/UMTS Gateway Mobile Location Center) zodat nieuwe diensten gebaseerd op locatie naadloos geïntegreerd kunnen worden. Alcatel's location server werkt zowel met bestaande GSM netwerken als met UMTS netwerken.

Er zijn twee mogelijkheden om de informatie op te vragen: via sms of via het WAP-menu van een gsm. Om de informatie via sms te krijgen, stuurt de klant een sms met de afkorting van de categorie. Is het de eerste keer dat hij informatie vraagt dan stuurt hij een sms naar het nummer 2130 met de melding 'zoek'. Hij ontvangt dan een gratis sms met de 10 categorieën en de codes. Hij kan vervolgens antwoorden op deze sms met het nummer van de gezochte categorie. Per sms krijgt hij de lijst met drie adressen in de buurt waar hij zich op dat moment bevindt. Voor de lijst betaalt hij ' 1,00. Nadien kan hij gratis gedetailleerde informatie opvragen over elk van de opgegeven interessepunten: onder meer het volledige adres en het telefoonnummer.

De gebruiker kan de informatie ook via WAP opvragen. Hiervoor gaat hij naar het WAP-menu van zijn mobiele telefoon en selecteert hij 'Zoek en vind' en dan 'Proximus Location Services' in het WAP-menu. Hij kiest vervolgens een categorie en hij zal de lijst ontvangen met 15 adressen. Hiervoor betaalt hij ' 1,00. Hij kan vervolgens gratis de gedetailleerde informatie, het volledige adres en telefoonnummer, van de 15 locaties raadplegen. In de rubriek 'Zoek & vind' op de site Proximus Inter@ctive staat alle informatie over Proximus Location Services.

Proximus Inter@ctive