Gemeente Laarbeek



Gespreid betalen aanslag onroerende-zaakbelastingen mogelijk Met ingang van dit jaar willen wij u de mogelijkheid bieden om de aanslag onroerende-zaakbelastingen in meerdere termijnen te betalen dan de gebruikelijke 3 termijnen. Dit gaan wij doen met behulp van de zogenaamde automatische incasso. Medio februari / maart 2003 ontvangt u van ons een schrijven met een folder en een machtigingskaart. Als u de aanslag onroerende-zaakbelastingen voortaan gespreid wilt betalen, dan dient u de machtigingskaart in te vullen en aan ons te retourneren. De aanslag zal dan in negen termijnen van uw rekening worden afgeschreven. Wilt u geen gebruik maken van de mogelijkheid om gespreid te betalen, dan hoeft u niets te doen en ontvangt u van ons de gebruikelijke acceptgiro's. De aanslag moet dan in twee termijnen betaald worden. Wanneer u de machtigingskaart wel invult, dan is de machtiging geldig tot het moment waarop u zelf deze weer intrekt, dus ook voor volgende aanslagen onroerende-zaakbelastingen.

Herziening Rijkswet op het Nederlanderschap
Op 1 april 2003 treedt de herziene Rijkswet op het Nederlanderschap in werking. Een aantal regels verandert bij het indienen en het beoordelen van verzoeken om Nederlander te worden. De folder "Nederlander worden. Veranderingen in de regels vanaf 1 april 2003" geeft informatie over belangrijke wijzigingen in deze wet. Hierin vindt u wat de gevolgen zijn voor mensen die een verzoek hebben ingediend vóór 1 april 2003, maar pas ná 1 april 2003 een beslissing ontvangen en mensen die hun verzoek ná 1 april 2003 indienen. Tevens is de folder "Herziene Rijkswet op het Nederlanderschap. Wijzigingen in het kort" beschikbaar. Beide folders zijn te verkrijgen bij de afdeling bevolking van het gemeentehuis aan de Koppelstraat 37 te Beek en Donk. Voor meer informatie kan men bellen met de publieksvoorlichting van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of de internetsite raadplegen www.ind.nl.

De belangrijkste wijzigingen per 1 april 2003 zijn de volgende:


* De optieregeling, waarbij een aantal categorieën aanvragers de Nederlandse nationaliteit kan (her)krijgen door een verklaring af te leggen is verruimd.

* Sommige aanvragers van de Nederlandse nationaliteit moeten vanaf 1 april 2003 een naturalisatietoets afleggen. Daarbij wordt hun kennis van de Nederlandse taal en maatschappij getoetst.
* De aanvraag voor de Nederlandse nationaliteit kan pas worden ingediend als men onafgebroken vijf jaar of langer legaal in Nederland verblijft.

* In principe moeten vreemdelingen die de Nederlandse nationaliteit krijgen, hun oorspronkelijke nationaliteit opgeven. De herziene wet maakt hierop een aantal uitzonderingen.
* Ook het omgedraaide geldt: een meerderjarige Nederlander die een andere nationaliteit krijgt, verliest in principe zijn Nederlanderschap. De herziene wet noemt echter een aantal gevallen waarin een Nederlander zijn nationaliteit kan behouden.
* Er is meer aandacht voor de rechtspositie van minderjarigen bij het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit.
* Het plegen van fraude bij het verkrijgen van het Nederlanderschap kan leiden tot het intrekken van het Nederlanderschap.

Hoe komt u aan meer informatie?
Vóór het inwerkingtreden van de Herziene Rijkswet op het Nederlanderschap verschijnt de nieuwe brochure "Hoe kunt u Nederlander worden". Wanneer de exacte datum bekend is, wordt dit vermeld op de internetsite van de Immigratie- en Naturalisatiedienst www.ind.nl. Het telefoonnummer van de IND indien u nog geen verzoek heeft ingediend is 070-3703124. Het telefoonnummer van de IND indien u een verzoek heeft ingediend is 070-3703422.

Terug naar boven

Inzamelen grof groen afval
Bij de introductie van Diftar is afgesproken dat jaarlijks in het voor- en najaar een aparte inzameling van grof groen huishoudelijk afval plaats zal vinden. Dit jaar vindt de voorjaarsinzameling plaats op 24 en 25 maart 2003.

Bij de panden waar wekelijks op maandag en dinsdag het huisvuil wordt opgehaald (in Lieshout, Mariahout, Aarle-Rixtel en het buitengebied van Beek en Donk), zal op maandag 24 maart 2003 het grof groen afval worden opgehaald. Bij de panden waar wekelijks op woensdag en donderdag het huisvuil wordt opgehaald; de kern van Beek en Donk, zal dit op dinsdag 25 maart 2003 gebeuren. Zorg er wel voor dat het grof groen afval tijdig, dat wil zeggen vóór 7.30 uur buiten ligt.

Het is noodzakelijk dat het grof groen afval goed hanteerbaar wordt aangeboden. De volgende voorwaarden gelden:


* De maximale hoeveelheid is 1 m³.

* Het pakket mag niet langer en breder zijn dan 0,50 bij 0,50 bij 1,50 meter.

* Het afval moet gebundeld zijn met minimaal twee stukken touw of band er om heen.

* Een pakket mag maximaal 30 kilo wegen.

* Losse takken en dergelijke worden niet meegenomen.
* Er mag niets worden ingepakt in of met plastic.
Voldoet het grof groen afval niet aan deze eisen, dan wordt het niet meegenomen.

Grof groen afval kan ook aangeboden worden op de milieustraat aan de Stater 2 te Lieshout.


Boomplantweek in Laarbeek
In de week van 24 maart a.s. wordt in Laarbeek weer de boomplantweek gehouden. Het thema is: Bomen kleuren je wereld. Aan deze boomplantweek nemen 10 basisscholen deel. In totaal zullen 308 kinderen van groep 8 in deze week bomen en struiken planten. Bijna elke school heeft een `'bomenpakket'' ontvangen om de leerlingen dichterbij de natuur te brengen, en met name het opgroeien van bomen beter te leren kennen. De begeleiding buiten vindt plaats door de gemeentelijke buitendienst. Aan het eind van de boomplantdag krijgen de kinderen een vlinderstruik mee naar huis, die door de gemeente en boomkwekerij Sneijers wordt geschonken.

Het programma van de `'boomplantweek'' ziet er als volgt uit:
Maandag 24 maart
Om 10.00 uur start groep 8 van Het Klokhuis uit Beek en Donk. Deze 26 kinderen gaan naar De Wieken 70 in wijk De Regt te Beek en Donk waar ze struiken gaan planten.
Om 14.00 uur start groep 8 van De Muldershof uit Beek en Donk. Deze 31 leerlingen gaan bomen planten in de Akkermuntstraat en Kamillestraat te Beek en Donk.

Dinsdag 25 maart
Om 9.00-10.00-11.00 uur (± 22 leerlingen per groep) start groep 8 van De Raagten uit Beek en Donk. Deze 66 kinderen lopen naar Molenveld 51 in wijk De Regt te Beek en Donk waar ze struiken gaan planten. Om 14.00 uur start groep 8 van De Driehoek uit Aarle-Rixtel. De 40 leerlingen fietsen naar sportpark De Hut waar ze bosplantsoen gaan planten.

Woensdag 26 maart
Om 10.00 uur start groep 8 van De Fontein uit Lieshout. Deze 26 kinderen fietsen naar de Melter 20A in Lieshout waar ze struiken gaan planten voor de wijk Revershof.
Eveneens om 10.00 uur start groep 8 van `t Otterke uit Beek en Donk. Deze 31 leerlingen starten met het aanplanten van struiken in de Lange Zwaard 56 in wijk De Regt te Beek en Donk.

Donderdag 27 maart
Om 10.00 uur start groep 8 van De Brukulum uit Aarle-Rixtel. Deze 20 kinderen starten met het aanplanten van de bomen en struiken in de Buizerdstraat te Aarle-Rixtel.
Om 14.00 uur start groep 8 van De Heindert uit Aarle-Rixtel. Deze 19 kinderen gaan struiken zetten in de Buizerdstraat te Aarle-Rixtel.
Vrijdag 28 maart
Om 10.00 uur start groep 8 van de Mariabasisschool uit Lieshout. Deze 22 kinderen starten met het aanplanten van de populieren bij de rontonde van Bavaria.
Ook om 10.00 start groep 8 van de Bernadetteschool uit Mariahout. Deze 27 kinderen lopen naar de Maplehof in Mariahout waar ze struiken gaan planten.


Uit zorg voor flora en fauna
Let op met crossmotoren en loslopende honden!
April, mei en juni zijn de maanden waarin de vogels broeden en het wild haar jongen zoogt. Helaas worden deze dieren vaak, bewust of onbewust, door mensen gestoord bij hun intensieve verzorgende taak. Hierdoor gaan vaak jonge dieren door verhongering of uitdroging dood.

In de dekking van het buitengebied worden deze jonge dieren door hun ouders grootgebracht op een zo heimelijk mogelijke wijze. Natuurlijke vijanden zijn er al genoeg voor het opgroeiende spul. Vos, kraai, ekster en marterachtigen loeren op prooi en het eerst komt het nog onnozele, opgroeiende wild in aanmerking voor consumptie. Denk ook maar eens aan rondstruinende huiskatten, die 's nachts in de omgeving van de woningen en boerderijen hun instinct uitleven op het jonge grut.

Nu de flora en fauna extra kwetsbaar is, komt ook de tijd dat de crossmotoren weer van stal worden gehaald. Helaas komt het steeds vaker voor dat met deze motoren het in deze tijd drachtige reewild en de broedende vogels worden verstoord. Rond de maand mei worden ook al reekalfjes geboren. Door de verstoring kunnen de reegeiten het slachtoffer worden van het snelverkeer op de omliggende autowegen. De pasgeboren kalfjes blijven dan alleen achter en zijn ten dode opgeschreven.

Gelukkig is er maar een kleine groep motorcrossers die op deze ergerlijke wijze omgaat met de natuur. Hopelijk sluiten zij zich aan bij de groep crossers die wel rekening houdt met de toch al zo kwetsbare flora en fauna.

Minder voor de hand liggend, maar ongeveer even schadelijk voor de meestal verscholen dieren, zijn de wandelaars met loslopende honden. Ook deze mensen willen wij vragen rekening te houden met het natuurschoon in onze omgeving.

Bij voorbaat dank voor uw medewerking!

Milieupolitie gemeente Laarbeek,
R. Hellings