Ministerie van Defensie


---


---

Geslaagde rentree Defensie Topsporters

24-03-2003

Na lange tijd met blessures aan de kant te hebben gestaan, zijn twee Defensie topsporters er het afgelopen weekeinde in geslaagd een succesvolle rentree te maken op het internationale podium. Judokas Deborah Gravenstijn en Mark Huizinga, beiden eerste luitenant bij de Koninklijke Luchtmacht, veroverden brons op de A-toernooien van respectievelijk Rotterdam en Rome.

Gravenstijn was sinds mei vorig jaar, toen ze bij het Europees kampioenschap in Slovenië ook een derde plaats behaalde, niet meer in actie geweest. Een schouderblessure, die een operatieve ingreep vergde, dwong haar rust te houden. Dat had geen negatieve gevolgen, want in Rotterdam wist ze door te dringen tot de halve finale, waar ze in de Belgische Lomba echter haar meerdere moest erkennen. Door daarna de Tsjechische Soukalova te verslaan, verzekerde ze zich alsnog van een plaats op het ereschavot.

Mark Huizinga stond sedert oktober op non-actief. Eerst blesseerde hij zijn duim, vervolgens brak hij bij het nationaal kampioenschap een vinger. Ook hij moest een operatie ondergaan. Voorafgaande aan het toernooi twijfelde hij nog aan zijn pakking, maar op zaterdag (22 maart) rekende hij gedecideerd af met onder anderen de Rus Alexey Markov en de wereldkampioen in zijn gewichtsklasse (-91 kg), de Fransman Frederic Demontfaucon. In de halve finale struikelde hij echter over zijn eeuwige rivaal Yosuane Despaigne (Cuba), de uiteindelijke winnaar van het toernooi. Huizinga bereikte ten slotte de derde plaats ten koste van de Spanjaard Jose Alarza.

Marineofficier luitenant ter zee der derde klasse Dennis Meijer (Rome) en wachtmeester Claudia Zwiers van de Koninklijke Marechaussee kwamen eveneens in actie. Meijer verloor in de eerste ronde van de Roemeen Claudiu Bastea en was daarmee uitgeschakeld. Claudia Zwiers, zevenvoudig winnares in Rotterdam, dolf in haar tweede partij het onderspit tegen de Cubaanse Laborde Duanez.