Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

begeleiderskaart openbaar vervoer

Consumentenorganisaties willen spoedoverleg over problemen met begeleiderskaart

De laatste tijd komen er steeds meer klachten over de begeleiderskaart voor mensen die niet zelfstandig gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Vooral de procedure rond de indicatiestelling en de afgifte van de kaarten levert veel problemen op. De consumentenorganisaties, waaronder de CG-Raad, hebben een brandbrief hierover aan het Ministerie van Verkeer en Waterstaat gestuurd.

Ministerie van Verkeer en Waterstaat Personenvervoer
De heer A. van Herk
Postbus 20901
2500 EX Den Haag

Utrecht, 21 maart 2003

Geachte heer Van Herk,

Zoals u bekend is, bieden de gezamenlijke openbaarvervoerbedrijven een gratis begeleiderskaart aan reizigers die geen zelfstandig gebruik kunnen maken van het openbaarvervoer. De afgifteprocedure (van aanvraag, medische toetsing tot afgifte) is van oudsher belegd bij NS, een gegroeide situatie, maar niet langer een gewenste. In het totale proces van indicatiestelling (in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten) zou NS geen functie mogen hebben. De overheid of een overheidsorgaan zou de organisatie hiervan op zich moeten nemen. Temeer daar ook andere OV-bedrijven, zoals TRAXX, de kaart als vervoerbewijs voor begeleiders hanteren. Sinds 2001 wordt daarom gesproken over overheveling van (delen van) de afgifteprocedure van NS naar de Centrale Overheid. Ook in het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) is aangedrongen op een snelle afwikkeling. Een vertegenwoordiger van uw Ministerie heeft daarop aangegeven dat het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (V.W.S.) daarin de leiding zou nemen. Tot nu toe is het echter niet gelukt inzage te krijgen in de voortgang voor een nieuwe onderbrenging. Daarom wenden wij ons tot u, met het verzoek om het proces te versnellen en zowel de CG-Raad, CSO, Rover als NS hierbij te betrekken.

Toelichting

Wij hechten belang aan een spoedige afwikkeling van het uitplaatsingsproces. De aanvragers/klanten hebben veel klachten over de procedure en de indicatiestelling, onderwerpen die buiten het bereik van NS liggen en bij de overheid belegd zouden moeten zijn.

De huidige werkwijze is, dat een onafhankelijke medische dienst -op verzoek van NS- de aanvragen voor een OV-Begeleiderskaart beoordeelt aan de hand van criteria die de mate van zelfstandig reizen indiceren. NS fungeert slechts als 'doorgeefluik'. Ook bij hernieuwde aanvragen is NS alleen tussenpersoon. Klanten die beroep aantekenen tegen de afgegeven indicatie (de kaart wordt op grond daarvan niet toegewezen) kunnen formeel geen beroep aantekenen. NS is daartoe niet geëquipeerd en wil die oneigenlijke taak ook niet op zich nemen.
Over deze gang van zaken bereiken ons steeds meer klachten, reacties vooral gericht op zowel procedures, criteria als indicatiestelling. Onderwerpen die juist de overheid aangaan. Juist voor deze groep mensen is helderheid van belang.

Aanpak

Hoewel wij er vanuit gaan dat het proces van indicatiestelling en mogelijk de totale afgifte van de OV-Begeleiderskaart in de nabije toekomst niet meer via NS zal verlopen, voelt NS zich wel verantwoordelijk om het huidige proces zo goed mogelijk te laten verlopen. Intern neemt NS een aantal maatregelen om de procesgang te verbeteren. NS kan echter niet eenzijdig procedures aanpassen, zeker niet als die mogelijk invloed hebben op toekomstige regelingen (door VWS).

Voorstel

Wij stellen daarom voor om een meeting te organiseren met direct betrokkenen:


* Het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport
* Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat;
* De medische adviesdienst (Regionaal Indicatie Orgaan);
* De CG-Raad;

* NS

* CSO

* Rover

* MOBIS

* TRAXX

Tijdens deze bijeenkomst kan worden besproken welke tussenoplossingen denkbaar en mogelijk zijn. Hiervoor zullen wij u binnenkort benaderen. Daarnaast horen wij graag op korte termijn hoe de vorderingen ten behoeve van de centrale organisatie van indicatiestelling verlopen.

Om de snelheid te bevorderen hebben wij afgesproken dat NS fysiek ondertekent namens allen.

Met vriendelijke groet,

Jan Troost, Voorzitter Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Sjouk de Boer, Beleidsmedewerker mobiliteit Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO)

Marcel Versteeg, Bestuurslid Rover

Paul Schulten, Manager Stationsontwikkeling Nederlandse Spoorwegen
---