Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

persberichten

Utrecht, 24 maart 2003

Tariefsverhoging NS mag van rechter niet doorgaan

De rechter heeft vrijdagochtend (21 maart 2003) bepaald dat de tariefsverhoging van de NS per juli 2003 niet door mag gaan. De consumentenorganisaties hebben de rechtszaak tegen de NS gewonnen. De Consumentenbond is blij met de uitspraak, maar is tegelijk zeer bezorgd over de toekomst en pleit daarom voor een onafhankelijke toezichthouder.

Consumentenbond, ROVER, Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties en de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad hebben zich gevoegd in het kort geding tussen de Staat en de NS. Inzet is de truc van de NS om niet alleen per 31 december 2002 de prijzen te verhogen, maar ook weer in juli 2003, in totaal met bijna 10%. En dat terwijl de NS had toegezegd de prijzen in 2002 niet te verhogen, gezien de belabberde prestaties van het spoorbedrijf. Die tweede verhoging mag nu van de rechter niet doorgaan: de NS moet zijn belofte aan de consumentenorganisaties nakomen.

De rechter liet in zijn vonnis duidelijk merken dat de Staat geen poot heeft om op te staan. Zonder de consumentenorganisaties had de Staat de rechtszaak ongetwijfeld verloren. De minister heeft te veel 'gezwabberd' in haar beleid en daarmee de treinreiziger volstrekt in de kou laten staan. Zowel qua kwaliteit als qua prijs heeft ze het volledig laten lopen: de punctualiteitcijfers werden bijgesteld toen de NS het afgesproken prestatieniveau niet haalde en de truc van de NS om tegen de afspraak in twee keer de prijzen te verhogen werd ook al door de vingers gezien. Door de Tweede Kamer werd de minister toch naar de rechter gestuurd. Ook de consumentenorganisaties accepteerden het niet en houden de NS aan de belofte om de prijzen niet te verhogen. De rechter in kort geding heeft ze daarin dus gelijk gegeven: in afwachting van de bodemprocedure is de tariefsverhoging van de baan.

Eigenlijk zijn de consumentenorganisaties daarmee in de rol van een toezichthouder gedrukt. Nu is het zo dat de overheid toezicht houdt op een bedrijf waarvan de aandelen voor 100% in handen zijn van diezelfde overheid, die ook nog eens het prestatiecontract opstelt. De Consumentenbond wil die rol van toezichthouder niet en heeft daarvoor de bevoegdheden ook niet. De bond pleit daarom voor een onafhankelijke toezichthouder, bijvoorbeeld in de vorm van een Vervoerskamer bij de NMa, die het consumentenbelang gaat bewaken en met boetes en andere sancties kan ingrijpen als de NS niet presteert. Dan is de rechter niet meer nodig om de NS aan z'n beloftes te houden.

---