CDA

25-03-03

Nederlandse bijdrage voor humanitaire hulp in Irak

Staatssecretaris Agnes van Ardenne voor ontwikkelingssamenwerking gaat een bedrag van 4 miljoen euro bijdragen aan het Internationale Rode Kruis (ICRC) voor de humanitaire situatie in Irak. Dit bedrag zal worden besteed aan ondersteuning van ziekenhuizen, noodreparaties aan water en sanitatiesystemen, voedselhulp aan de meest kwetsbaren en bescherming van krijgsgevangenen.

Het totale appeal van het ICRC bedraagt 74 miljoen euro. De Verenigde Naties houden er rekening mee dat miljoenen mensen noodhulp nodig zullen hebben. UNHCR bereidt zich op dit moment voor op een stroom van 600.000 tot 1,5 miljoen Irakese vluchtelingen die hun toevlucht zullen proberen te zoeken in de regio.

De VN werkt momenteel aan een Consolidated Appeal waarin de humanitaire hulpverlening tussen VN organisaties en belangrijkste NGO's wordt afgestemd. De coördinatie van de hulp ligt bij de VN, waarbij OCHA (Office for the coordination of Humanitarian Aid) het voortouw heeft. Belangrijke spelers hierbij zijn het Wereld Voedsel Programma, Unicef, UNHCR, IOM, WHO en een aantal NGO's. Nederland is groot voorstander van een maximale coordinatie en afstemming ten einde duplicatie en hiaten in de humanitaire hulp te voorkomen. Het omvangrijke VN Appeal aan de internationale gemeenschap wordt deze week verwacht.