Stadsdeel Amsterdam-Noord


* Opening ouder-en-kindcentrum in Amsterdam-Noord
* Geef het Dagelijks Bestuur uw mening

* Informatie projecten Nieuwendam-Noord

* Ondergrondse aanbiedlocaties Banne-Zuid
* Buurtschouwen

* Verantwoording Dagelijks Bestuur

* PrettyMum winnaar Ondernemersprijs 2002
* Onderzoek koopstromen
24/3/2003 - Opening ouder-en-kindcentrum in Amsterdam-Noord
Vrijdag 21 maart opende burgemeester Job Cohen de eerste twee vestigingen van het ouder-en-kindcentrum in Amsterdam-Noord. Bij het ouder-en-kindcentrum kunnen ouders en verzorgers terecht met vragen over de ontwikkeling, de gezondheid en de opvoeding van hun kind. Het ouder-en-kind-centrum biedt ondersteuning vanaf het eerste moment in de zwangerschap totdat het kind naar de basisschool gaat.

Samenwerking
In het ouder-en-kindcentrum werken verschillende organisaties samen. Allereerst de verloskundigen. Zij zijn bezig met de zorg voor het ongeboren kind tot en met tien dagen na de bevalling. Rond de bevalling biedt de kraamverzorgster haar diensten aan. Daarna neemt het consultatiebureau de zorg voor het kind over. Niet alleen de lichamelijke, maar ook de psychosociale ontwikkeling wordt gevolgd. Als er extra zorg nodig is, dan biedt het ouder-en-kind-centrum de mogelijkheid voor extra opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering. Hierbij zijn verschillende organisaties betrokken, zoals de Stichting Buurtwerk Noord en de afdeling Preventie van Bureau Jeugdzorg.

Voor ouders van jonge kinderen
Het ouder-en-kindcentrum is bedoeld voor aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen. Vanaf het moment dat ze zwanger zijn totdat het kind naar de basisschool gaat. Bij ongeveer 85% van de 100.000 kinderen die per jaar in Amsterdam worden geboren, verloopt de ontwikkeling zonder problemen. De rest groeit op met kleine of grotere hobbels. Door het signaleren van bepaalde problemen op jonge leeftijd kunnen deze problemen worden voorkomen.

De gemeente Amsterdam wil voor 2006 in ieder stadsdeel tenminste één ouder- en-kindcentrum openen. Het doel is om alle Amsterdamse kinderen een zo groot mogelijke kans te geven om gezond op te groeien. En om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op een plaats in de maatschappij.

Poppenkast
Voor de kinderen van peuterspeelzalen in de omgeving van het gezondheidscentrum de Bannedok was er s ochtends een feestelijk programma. Onder het genot van een beschuit met muisjes konden zij in buurtcentrum de Rietwijker genieten van een poppenkastvoorstelling. De ouders konden vragen stellen aan medewerkers van de opvoedingsondersteuning. s Middags verrichtte de burgemeester de officiële opening van de eerste twee ouder-en-kindcentra in Amsterdam-Noord. Deze zijn gevestigd in het consultatiebureau aan de Wingerdweg en in het gezondheidscentrum de Bannedok.

Vragen
Voor alle vragen over uw opgroeiende kind kunt u terecht bij het consultatiebureau: zij zorgen dat de juiste persoon uw vraag beantwoordt. Consultatiebureau Bannedok, 020-6336679; Consultatiebureau Wingerdweg, 020-5555886.

24/3/2003 - Geef het Dagelijks Bestuur uw mening Dinsdagmiddag 1 april brengen de leden van het Dagelijks Bestuur een werkbezoek aan de Bloemenbuuurt. Na een rondwandeling bezoeken zij het gebouw van de speeltuinvereniging Bloemenkwartier aan de Wingerdweg 260. Van 15.30 tot 16.15 uur kunnen bewoners van de Bloemenbuurt daar het Dagelijks Bestuur ontmoeten.

Het nieuwe Dagelijks Bestuur zal de komende maanden regelmatig een wijk in Noord bezoeken om zich op de hoogte te stellen van de situatie via contacten met buurtorganisaties en bewoners. De volgende bezoeken vinden plaats:
1 april: Bloemenbuurt
15 april: Tuindorp Nieuwendam
6 mei: Banne Zuid
20 mei: Tuindorp Oostzaan
3 juni: Van der Pekbuurt
20 juni: Landelijk Noord

Spreekuur
Het werkbezoek is één van de mogelijkheden om met het Dagelijks Bestuur in contact te komen. Inwoners van Noord die de individuele leden van het Dagelijks Bestuur willen spreken, kunnen hiervoor telefonisch een afspraak maken: tel. 634 94 53.

24/3/2003 - Informatie projecten Nieuwendam-Noord In het Plan van Aanpak Nieuwendam-Noord staat omschreven hoe het stadsdeel en de woningcorporaties de komende jaren samen gaan werken aan de vernieuwing van Nieuwendam-Noord.
Mocht u vragen hebben over de plannen, bijvoorbeeld over de sloop van woningen (wanneer, welke) of het Sociaal Plan, dan kunt u dit doen tijdens het hiervoor georganiseerde spreekuur.
De bij de plannen betrokken medewerkers staan op de volgende tijden klaar om uw vragen te beantwoorden:
Dinsdag 1 april 16.00 uur 18.00 uur
Dinsdag 15 april 16.00 uur 18.00 uur
Locatie: Rayonkantoor Patrimonium (naast het Vianney-centrum) IJdoornlaan 32

24/3/2003 - Ondergrondse aanbiedlocaties Banne-Zuid In De Banne-Zuid worden in de periode van 26 maart t/m 2 april* de volgende ondergrondse aanbiedlocaties voor huishoudelijk afval aangelegd:
Buiksloterbreek t/o nr. 40
Bezaanjachtplein t/o nr. 228
Loggerhof t/o nr. 59

* onvoorziene omstandigheden voorbehouden
Denkt u aan een mogelijke wegsleepregeling van de autos bij deze aanbiedlocaties?
24/3/2003 - Buurtschouwen
schilderbeurt kunnen gebruiken of speeltoestellen die in slechte staat verkeren. Het zijn problemen die in elke buurt van Noord wel eens voorkomen, maar waar vaak enige tijd overheen gaat voordat ze worden aangepakt. Op dergelijke knelpunten hebben buurtbewoners meestal het beste zicht. Buurtschouwen geven hun de gelegenheid om de 17/3/2003 - Talenttest en sportadvies voor achtstegroepers Met ingang van het schooljaar 2003 2004 test het stadsdeel alle achtstegroepers van de basisscholen op hun aanleg voor sport. Het stadsdeel wil hiermee kinderen stimuleren om te gaan sporten én lid te worden van een sportvereniging.

De overgang naar de middelbare school blijkt een goed moment om zon test te doen. De meeste kinderen vinden sport hartstikke leuk, maar soms weten ze niet goed wat ze moeten kiezen. Het aanbod in Noord is zo groot dat er voor elk kind wel een sport te vinden is. De talenttest is een prima manier om meer kinderen aan het sporten te krijgen. Ze doen een heel circuit om hun conditie en behendigheid te meten. Elk kind doet dat op zijn eigen niveau. Op de test volgt een advies met een aantal sporten waar het kind aanleg voor heeft. Dat advies krijgen kinderen mee naar huis met daarbij informatie over de clubs waar ze de sport kunnen beoefenen. Kinderen én hun ouders weten zo beter wat er op sportgebied in Noord te koop is en waar ze terecht kunnen. De talenttest is dus niet alleen goed voor de jeugd, maar ook voor de clubs.
12/2/2003 - Verantwoording Dagelijks Bestuur Bij de raadsvergadering op 12 februari heeft het Dagelijks Bestuur verantwoording afgelegd over het gevoerde beleid in de periode april 2002 tot februari 2003 Om PDF-bestanden te kunnen openen heeft u Acrobat Reader nodig .

Ook heeft Dagelijks Bestuur een reactie gegeven op de motie van 15 januari 2003 met terugblik op de commissie R.O. Om PDF-bestanden te kunnen openen heeft u Acrobat Reader nodig

Daarnaast heeft het Dagelijks Bestuur de ervaringen met het functioneren van het dagelijks bestuur en de stadsdeelraad in een dualistisch bestel vastgelegd Om PDF-bestanden te kunnen openen heeft u Acrobat Reader nodig .

17/1/2003 - Sportwebsite vernieuwd

Op 22 januari opent stadsdeel Amsterdam-Noord een geheel vernieuwde website voor en over de sport in Noord. De nieuwe site biedt de sportieve Noord-Amsterdammer veel informatie onder andere over sportevenementen, de activiteiten van sportbuurtwerk, over de diverse sportclubs (alfabetisch en naar tak van sport), over de accomodaties in Noord en de uitleen van sportmaterialen. Ook vindt u op de website informatie over het sportbeleid en de plannen voor de toekomst.

Voor de sportverenigingen biedt de website een nieuwsbrief en informatie over de mogelijkheden van ondersteuning. Uiteraard is er ook een overzicht van interessante sportlinks.

In de loop van 2003 wordt de website verder uitgebreid met een digitaal loket waar u zich kunt aanmelden voor sportactiviteiten of als lid van een sportvereniging.

30/12/2002 - Onderzoek koopstromen
Onderzoeksbureau Strabo verricht in opdracht van het stadsdeel onderzoek naar koopgedrag in een deel van Amsterdam-Noord. Dit betekent dat bewoners van de wijk Tuindorp Oostzaan in januari telefonisch geënquêteerd kunnen worden.

Door medewerking van de geënquêteerden wordt inzicht verkregen in waar er gewinkeld wordt en hoe de winkelvoorzieningen worden gewaardeerd. Hierdoor kunnen de winkelgebieden in de wijk beter worden afgestemd op de bewonerswensen.