EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Gemeente bemoeilijkt bevoorrading Alkmaarse binnenstad

EVO fel gekant tegen beperking van venstertijden

EVO is fel gekant tegen het plan van de gemeente Alkmaar om de venstertijden in de zomermaanden te beperken. Met venstertijd wordt de tijd bedoeld dat vrachtauto?s de binnenstad in mogen. Bevoorrading van winkels op vrijdag en zaterdag wordt hierdoor vrijwel onmogelijk. Winkeliers en horeca-eigenaren kunnen op die manier niet rekenen op een efficiënte en betrouwbare aanvoer van goederen. Dat is juist belangrijk in de maanden dat de stad door zoveel toeristen bezocht wordt.

De gemeente Alkmaar heeft het plan de venstertijden op vrijdagochtend te beperken in de periode van 1 april tot 10 september. Vrachtauto?s zouden nog maar tot 09.00 uur de stad in mogen in plaats van tot 11.00 uur. De praktijk leert dat veel winkels en horeca-gelegenheden niet voor 9:00 uur open zijn. Hierdoor kunnen leveranciers hun goederen ?s ochtends niet afleveren. Het avondvenster biedt niet altijd een oplossing. Omdat bijvoorbeeld winkels om 18.00 uur sluiten, moeten leveranciers in één uur hun lading lossen.

De beperking van de venstertijd zal met name op vrijdag veel problemen opleveren. Vanwege de grote omzet op vrijdag en zaterdag is de vrijdagochtend bevoorrading noodzakelijk.

Zonder goederenvervoer kunnen burgers hun dagelijkse boodschappen niet meer doen. Ook gemeente Alkmaar erkent dit. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de gemeente Alkmaar het goederenvervoer beperkt in plaats van faciliteert.

EVO wil dat het plan om de venstertijden te beperken geschrapt wordt. Dit heeft ze in een brief aan de gemeente laten weten.