AutoRai

24-3-2003

BMW M3 CSL: raceauto voor de openbare weg

De aanduiding CSL kent al een lange geschiedenis bij BMW en is een alom bekend begrip geworden. De laatste legendarische BMW CSL was op basis van de 3.0 liter coupé uit de zeventiger jaren en het principe is beproefd: bij een snelle automobiel wordt de kg/pk-verhouding verder verbeterd door extra vermogen uit de motor te halen, maar nog belangrijker het gewicht te reduceren.

Zo ontstaat de Coupé Sport Leicht die synoniem staat voor topprestaties, intelligente toepassing van lichtgewicht materialen en praktische bruikbaarheid. BMW M GmbH heeft de motor van de M3 verder verfijnd en biedt in de CSL niet minder dan 360 pk/ 265 kW, wat een kg/pk verhouding van 3,85 en een sublieme vermogen/liter-verhouding van 111pk/liter oplevert. Met de M3 CSL productiewagen biedt BMW een automobiel die qua rijdynamiek zeer dicht tegen professionele autosportmodellen aan zit.

Het koppel bedraagt 370 Nm/4900 tpm en dit alles uit de gelijk gebleven 3,2 liter motorinhoud. De prestaties van de CSL liegen er niet om: acceleratie 0-100 km/u in 4,9 seconden (M3 5,2), 0-1000 meter in 23,5 sec (M3 24,2), tussenacceleratie van 80 t/m 120 in IV in 5,0 sec. (M3 5,3 sec.).

Lichtgewicht materialen
Bij de productie van de M3 CSL wordt gebruik gemaakt van uiterst lichte en dure materialen om zo tot een lager gewenst gewicht te komen: het gehele dak bestaat uit het, in de formule 1 bekende, carbon fiber (CFK) en is 6 kg lichter dan een normaal dak. Door de gewichtsbesparing aan de bovenzijde van de auto wordt juist het zwaartepunt verlaagd. Speciale inzetten in de voorspoiler en de bumperdiffusor achter zijn uit carbon fiber gemaakt. Carbon fiber is ook toegepast in de deurpanelen en middenconsole terwijl de kuipstoelen voorin en de zetels achterin uit met glasvezel versterkte kunststof bestaan (GFK). Deze kunststof is ook verwerkt in de constructie voor de neerklapbare achterbank en de dragers van de achterbumper. Het gehele kofferdeksel bestaat uit Sheet Moulding Compound (SMC), een polymeer materiaal. De bodem in de kofferbak bestaat uit een lichtgewicht honingraat papieren sandwichconstructie.

De speciale lichtgewicht uitlaat en een inlaatspruitstuk uit carbon fiber sparen verder gewicht. Mede door een extreem grote aanzuigluchtopening links in de voorbumper en het gehele inlaattraject ontstaat een karakteristiek racegeluid. Net als bij de M3 heeft de M3 CSL ook een motorkap uit aluminium. De achterruit bestaat uit dunner glas.

Door al deze maatregelen en het aanpassen van de standaarduitrusting bereikt de M3 CSL een RDW-gewicht van 1360 kg.

Sportuitrusting
De M3 CSL wordt standaard geleverd met een op het karakter van de CSL aangepaste sequentiële 6-versnellingsbak (SMG). Deze bak zorgt voor uiterst korte schakeltijden en is met 11 schakelprogrammas (Drivelogic) aan de wensen van de berijder aan te passen.Bijzonder is de voor de CSL gemodificeerde Launch Control. Als de bestuurder een optimale start vanuit stilstand wenst, kan hij zonder zelf in te grijpen, tot aan topsnelheid accelereren. SMG schakelt zelf vlak voor de toerentalbegrenzer.

Specifiek voor de CSL is de M Track Mode waarmee met een knop op het stuur de grenzen van het DSC verlegd kunnen worden. Hiermee kan gecontroleerd de grenzen van de M3 CSL opgezocht worden.

Als gevolg van een grotere spoorbreedte en andere afstemming van het onderstel wordt een wegligging mogelijk die tot op heden alleen voorbehouden was aan racetoerwagens.

Behalve aangepaste afstemming van de dempers en veren is ook de besturing messcherp afgestemd. Voor is een zogenaamde buisstabilisator in plaats van een massieve stabilisator gemonteerd.

Door gemodificeerde remmen wordt een nog grotere vertraging bereikt. Onder optimale omstandigheden is een remweg van minder dan 34 meter mogelijk vanuit 100 km/u.De CSL is voorzien van remschijven met een grotere diameter; 345x28 mm voor de CSL t.o.v. 328x28 mm voor standaard M3.

Snelheidsbegrenzing
Evenals de M3 Coupé is ook bij de M3 CSL de topsnelheid begrensd op 250 km/u, een onderlinge afspraak tussen de Duitse automobielfabrikanten. Indien de M3 CSL voor racedoeleinden ingezet wordt, is het mogelijk deze snelheidsbegrenzing (Vmax-regeling) op te heffen. De rijder dient echter, voordat deze wijziging bij BMW wordt aangevraagd, een kopie van zijn racelicentie aan BMW Group Nederland te overleggen. De garantiebepalingen blijven onverminderd van kracht.

Michelin Pilot Sport Cup banden
De motor van de CSL draagt met het aangepaste onderstel en de speciale remmen en banden bij tot de uitstekende dynamiek die de CSL biedt. De speciaal voor de CSL door Michelin ontwikkelde Pilot Sport Cup banden hebben een asymmetrisch profiel en een samenstelling die maximale prestaties op de droge weg bieden. Deze sportbanden zijn afgeleid van de racerij voor wat betreft ontwerp, structuur en rubbersamenstelling. De Michelin Pilot Sport Cup banden zijn standaard leverbaar. Er dient bij het gebruik van deze Michelin sportbanden rekening te worden gehouden met: - Verhoogd gevaar voor aquaplaning op een natte weg vanwege het speciale profiel;- De wrijvingsweerstand neemt bij lagere temperaturen en bij koude banden behoorlijk af;- Bij temperaturen onder de 7 graden Celsius dienen winterbanden gemonteerd te worden en deze banden slijten sneller dan normale banden.