Dienstenbond CNV

Onderhandelingen Banken-CAO afgebroken
24-03-2003

Op 20 februari, 3 maart en 17 maart is er door de vakbonden overlegd om te komen tot een nieuwe Algemene Banken-CAO ingaande op 1 april 2003. Op 17 maart 2003 hebben de vakbonden, maar ook de werkgeversvertegenwoordiging, de conclusie getrokken dat verder overleg niet mogelijk was en hebben het overleg afgebroken.

Aanleiding
Wat is nu de aanleiding voor die gebeurtenis? Daarvoor eerst even het overleg van 20 februari en 3 maart.

20 februari
Op 20 februari 2003 hebben partijen elkaars inzetten uitvoerig toegelicht. Wij hebben met name onze loonmatiging naar voren gebracht en vooral ook verwezen naar onze kwalitatieve inzet voor wat betreft werk en privé, ziekteverzuim en employability. In goed overleg is vervolgens een agenda volgorde vastgesteld.

3 maart
Op 3 maart 2003 hebben partijen met elkaar gesproken over verlofvormen, overgangsregeling VUT, Wet Verbetering Poortwachter (ziekteverzuim en reïntegratie) en pensioenen.
Dit waren aftastende gesprekken waarbij van werkgeverszijde marginale mogelijkheden werden geboden om te komen tot afspraken voor de gevraagde verlofvormen. Daarnaast wilde de werkgever, gelet op de kosten, de overgangsregeling VUT aan de orde stellen. Dit werd door de vakbonden als onbespreekbaar bestempeld. Ten aanzien van de Wet Verbetering Poortwachter was men de mening toegedaan dat centrale afspraken niet goed waren voor de branche en dat de kleine banken daar geen invulling kunnen geven.
Bij de pensioenen werden met name de werkgeverslasten onder onze aandacht gebracht en is het voorstel van de werkgever om te komen tot aanpassing van de inhoudelijke pensioenregeling.

We zijn toen niet met concrete afspraken uit elkaar gegaan.

17 maart
Op 17 maart gingen wij verder met overleggen. Al snel werd door de werkgever aangegeven om niet formeel met elkaar te overleggen maar dat informeel te gaan doen. Men wilde onderzoeken of er ook daadwerkelijk stappen te nemen waren om te komen tot een nieuwe CAO.

In dat informele overleg bleek ons dat er bijna op geen enkel inzetpunt van onder andere de CNV Dienstenbond succes was te boeken en dat wij mogelijk zelfs enkele verslechteringen omtrent pensioen en VUT moesten accepteren. Daartegenover kwam een loonbod te staan dat niet overeen kwam met het Centraal Akkoord. Omdat het gedane bod een informeel bod is en door de werkgever niet in de notulen verwerkt zal worden, vermeld ik het hier niet.

Ledenvergadering op 3 april 2003
Onze reacties op deze ontwikkelingen waren dat wij geen mandaat hadden om de werkgever tegemoet te kunnen komen en wij daarover nader beraad met de leden wensten. Derhalve zijn de onderhandelingen tot nader orde uitgesteld en worden de leden van de CNV Dienstenbond van harte uitgenodigd voor een ledenvergadering op:

3 april 2003
van 19.30 uur tot ca. 23.00 uur
Locatie: Jaarbeurs Utrecht, Beatrixgebouw

Deze vergadering wordt georganiseerd door de gezamenlijke bonden. Tijdens deze vergadering willen wij met u nader ingaan op de ontwikkelingen van de CAO-besprekingen en hoe wij verder moeten gaan.

Is uw collega al lid?
Juist nu is het belangrijk om te laten zien dat lidmaatschap van een bond belangrijk is en wat een bond voor u kan doen. U bent daar al van overtuigd omdat u lid bent van de CNV Dienstenbond. Mogelijk is uw collega nog geen lid en kunt u hem of haar overtuigen dat ook wij zijn of haar ondersteuning hard nodig hebben om de werkgever op andere gedachten te brengen. Maak hem of haar lid. Wij rekenen op u. lid worden

Vragen?
Voor meer informatie kunt u terecht bij uw bestuurder Erik Langeweg, tel: (023)5651052.