Provincie Overijssel

Informatieavonden over asbestwegen

De komende weken maakt een team van deskundigen een tournee langs Overijsselse en Gelderse steden en dorpen om informatie te geven over de laatste mogelijkheid om met subsidie van het Rijk asbestwegen te saneren. De avonden zijn mede bedoeld om de asbestwegen in kaart te brengen.

Jarenlang was het mogelijk om gratis fabrieksafval te halen bij de twee asbest producerende bedrijven in Goor en Harderwijk om agrarische wegen en paden te verharden. Nu blijkt dat honderden daarvan gebruik hebben gemaakt en kilometers lengte daardoor vervuild is geraakt met asbestreststoffen.

Tweede kans
Om deze schadelijke stoffen uit het milieu te verwijderen zijn eerder al wegen gesaneerd. Bij deze eerste fase is gebleken dat in sommige gebieden de communicatie niet voldoende is geweest en mensen niet op de hoogte waren van de regeling om op kosten van de rijksoverheid de rommel op te ruimen.

Daarom is er voor gekozen nog een tweede kans te geven. In principe worden ook nu de kosten voor 100 procent vergoed, wanneer de eigenaren van de wegen speciale wensen hebben met betrekking tot de te gebruiken materialen kunnen er op verzoek tegen meerkosten andere verhardingen worden gebruikt.

Informatieavonden

Op een tiental plaatsen worden de komende weken informatieavonden gehouden. Tijdens deze avonden zullen deskundigen van de provincies Overijssel en Gelderland uitleg geven over de regeling, vertellen over de ervaringen die zijn opgedaan met de eerste fase, de wijze van aanmelden en de vervolgstappen.

Na de pauze is er de gelegenheid om individueel met deskundigen te overleggen en vragen te stellen over de regeling, de eigen situatie of het aanmeldingsformulier. Als blijkt dat het wenselijk is dat deskundigen ter plekke komen inspecteren kan er tijdens de informatieavond ook een afspraak gemaakt worden.

Asbestfabrieken

In de huidige gemeente Hof van Twente (Goor) heeft jarenlang een asbestfabriek gestaan. Ook in Harderwijk was dat het geval. In een ruim gebied, naar nu blijkt soms wel tientallen kilometers, rond deze voormalige asbestfabrieken zijn met asbest verharde en dus vervuilde wegen aangetroffen.

Omdat het gebruik van deze wegen, paden en erven gevaren oplevert voor de volksgezondheid, moeten maatregelen worden genomen om het risico van verstuiving van asbestdeeltjes tegen te gaan. Daarom worden tijdens de sanering de vervuilde plekken afgegraven en voorzien van afsluitende asfalt wegbedekking.

Tijdens de informatieavonden gaat er om de locaties te vinden en in kaart te brengen, zodat er nader onderzoek kan komen om de saneringen te kunnen uitvoeren.

Laatste kans

Naar verwachting zal de vervuiling in 2004 worden opgeruimd. Deze maatregelen staan vermeld in het Besluit asbestwegen WMS en de Regeling nadere eisen asbestwegen van het ministerie van VROM. Het is de laatste kans om met overheidssubsidie, volledig op kosten van de Rijksoverheid, particuliere asbestwegen te saneren.

Na sluiting van deze tweede fase van de regeling is de sanering van asbestwegen voor eigen rekening van de eigenaren. Particulieren, bedrijven of instellingen die eigenaar zijn van asbesthoudende wegen, paden en erven moeten zich daarom uiterlijk 31 mei 2003 schriftelijk aanmelden bij het Milieupunt Overijssel. Formulieren daarvoor zijn aan te vragen via telefoon 038 425 24 23.

Via de internetsite van de provincies Overijssel (www.prv-overijssel.nl/asbestwegen) en Gelderland (www.gelderland.nl) zijn ook de gegevens te raadplegen. De provincie Overijssel vervult een coördinerende rol en zal de regeling mede namens de provincie Gelderland uitvoeren.

Meer informatie: Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

Informatieavonden over asbestwegen

"Nieuw statenleden zijn persoonlijke vertegenwoordigers"

Stuurgroep positief over exploitatie regionaal bedrijventerrein in Twente

Acht partners lanceren unieke portal-site voor Overijssel

'Overijssel laat zich niet overrulen door het Rijk'

College kan Overijssel niet 'oorlogsvrij' verklaren

'Bazen van Overijssel' naar Hellendoorn

Deventer en Rijssen-Holten scoren met bestemmingsplan

Ank Bijleveld informateur provincie Overijssel

Spoorovergang bij Atalanta blijft open

Commissaris presenteert leidraad voor veiligheid

Hogere opkomst, winst CDA en PvdA

© 24-03-2003 Provincie Overijssel