Ingezonden persbericht

INTEL VERGROOT KRACHT EN PRESTATIES PDA'S MET DRIE NIEUWE PROCESSOREN

Kontich, 24 maart 2003 - Intel Corporation introduceert drie nieuwe processoren voor personal digital assistants (PDA's). De processoren bevatten de nieuwste technieken voor het produceren en stapelen van microprocessoren en bieden hogere prestaties met minder batterijbelasting in een kleiner formaat. De mogelijkheden van PDA's zijn het afgelopen jaar aanzienlijk uitgebreid, onder andere met geïntegreerde WiFi (802.11) snelle draadloze-internettoegang, kleurenschermen en geïntegreerde camera's. Dit heeft geleid tot een grotere behoefte aan hogere verwerkingssnelheden en grotere geheugencapaciteit. En dit alles in kleinere chips.

"De PDA-markt ondergaat een aantal interessante ontwikkelingen die worden ondersteund door de prestaties en kracht van de in 2002 geïntroduceerde Intel PXA250-processor", zegt Hans Geyer, Vice-President en General Manager van de Intel PCA Components Group. "Met de introductie van de drie nieuwe processoren biedt Intel opnieuw meer mogelijkheden en functionaliteit."

De nieuwe processoren zijn: de Intel PXA263-processor, de eerste gestapelde PDA-processor; de Intel PXA260-processor, een kleine 'pin-compatible'-processor voor eenvoudige upgrades van PDA-ontwerpen voor OEM-partners; de Intel PXA255-processor, de vervanging van de populaire Intel PXA250-processor, die de prestaties en het batterijgebruik van PDA's aanzienlijk vergroot.

Intel biedt de voordelen van op Intel XScale-technologie gebaseerde processoren ook voor de markt van draadloze smart display en draagbare mediaspelers. Fujitsu, Philips, Trigem, Wyse en ViewSonic leveren al smart displays met op Intel XScale-technologie gebaseerde processoren en gaan de nieuwe processoren opnemen in toekomstige producten. Ook producenten van draagbare mediaspelers, zoals Creative, Philips, Samsung en Sonicblue, gaan de prestaties en het lagere energieverbruik van de nieuwe Intel PXA-processoren benutten in hun producten.

Nieuwe 'gestapelde' processor voor PDA's
De Intel PXA263 is een uitbreiding op de innovatieve 'gestapelde' processoren van Intel. Deze processor bundelt geheugen en processorchips voor zeer krachtige computing- en geheugenmogelijkheden in een systeem. De Intel PXA263-processor (200 MHz, 300 MHz en 400 MHz) stapelt 32 MB van 32-bit Intel StrataFlash®-geheugen met een op Intel XScale-technologie gebaseerde processor. Hiermee wordt tot 72 procent ruimte bespaard ten opzichte van stand-alone producten. Het stapelen van geavanceerde geheugen- en rekenkrachtcapaciteit in een 'system-in-a-package'-ontwerp vermindert het aantal componenten in één PDA. Dit stelt producenten in staat nieuwe mogelijkheden en functionaliteit te creëren, zoals intensieve applicaties als MPEG4-videodecodering, spraak- en handschriftherkenning en games.

Besparing op ontwikkeltijd en -kosten
De Intel PXA260-processor (200 MHz, 300 MHz en 400 MHz) is een stand-alone product dat bijna 53 procent (13 x 13 x 1,4 mm) kleiner is dan eerdere stand-alone processoren (17 x 17 x 1,75 mm). Deze processor is 'pin-compatible' met de Intel PXA26x-processorreeks. Hiermee kan een ontwikkelaar een moederbord bouwen waarop eenvoudig flash-geheugen en computing-producten kunnen worden gestapeld zonder ontwerpaanpassingen. Dit bespaart producenten tijd en geld bij het ontwerpen van PDA's die variëren van zeer dun en licht tot high-end en volledig uitgeruste apparaten.

Krachtige prestaties van de Intel XScale-technologie De Intel PXA255-processor vergroot de balans tussen systeemprestaties en energieverbruik van de eerdere Intel PXA250-processor. Intel heeft de snelheid van de interne systeembus verdubbeld om de prestaties te verbeteren. Verder heeft Intel met behulp van verschillende productietechnieken het voltage teruggebracht van 1,3 volts bij 400 MHz. Dit heeft geleid tot meer dan 30 procent minder energieverbruik in de gebruiksmodus en meer dan 60 procent in de stand-by modus. Acer, Casio, Dell, Symbol en Toshiba maken al gebruik van deze nieuwe processor.

Prijs en beschikbaarheid
De Intel PXA263- en Intel PXA260-processoren worden in het tweede kwartaal van 2003 op de markt verwacht. Producten met deze processoren komen later op de markt. De Intel PXA263-processor (200 MHz) heeft een adviesprijs van $ 42,35 per 10.000 exemplaren en de Intel PXA260-processor (200 MHz) kost $ 22,85 per 10.000 stuks. De Intel PXA255-processor is nu beschikbaar in OEM-producten. Meer informatie: www.intel.com/design/pca/applicationsprocessors/index.htm.

Intel
Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.

Voor verdere informatie:
Intel Corporation
Kristof Sehmke
Tel.: +32 (0)3 450 0913
E-mail: Kristof.Sehmke@intel.com

Lammers van Toorenburg Benelux PR
Caroline de Zoeten
Tel.: +31 (0)30 656 5070
E-mail: caroline@lvtpr.nl

Intel, Intel StrataFlash and XScale are trademarks or registrated trademarks of Intel Corporation or its subsidiaries in the United States and other countries. Other names and brands may be claimed as the property of others.