Politie Amsterdam-Amstelland

Koffer ploft na overval: autobrand

24-3-2003. Vanochtend rond halfelf heeft in de Derkinderenstraat een overval op een geldloper plaatsgevonden. De geldtransporteur moest onder bedreiging van een vuurwapen een geldkoffer afgeven aan twee overvallers. De berovers vluchtten weg naar een in de Derkinderenstraat gereedstaande vluchtauto. Doordat de plofkoffer was geactiveerd vloog de auto echter in de brand. De mannen gingen er te voet vandoor in de richting van de Nachtwachtlaan. Zij zijn daar in een tweede auto gestapt en weggevlucht.

---

Kroketten voor de politie

24-3-2003. Zondagochtend rond negen uur werd een 34-jarige dronken man aangehouden omdat hij een aantal huisdeuren vernield had. Bij de aanhouding moest gebruik gemaakt worden van pepperspray omdat hij zich hevig verzette. De verdachte werd later op de dag met een dagvaarding heengezonden. Opmerkelijk genoeg kwam de vernieler die avond op het politiebureau terug met 20 kroketten om zijn excuus aan te bieden. De snacks zijn vervolgens door de politie bij een nabij gelegen pension afgegeven.

---

Getuigen mishandeling gezocht

24-3-2003. Vrijdagochtend rond één uur werd op de Hobbemakade een 36-jarige voetganger ernstig mishandeld door inzittenden van een personenauto. Het slachtoffer liep een gebroken kaak en neus op. De daders zijn in hun auto weggevlucht.

De voetganger liep over het trottoir van de Hobbemakade. Een auto met inzittenden reed met piepende banden langs. De man zei daar iets van en werd daarop door de bestuurder en twee andere inzittenden getrapt en geslagen. De wijkteamrecherche van het wijkteam De Pijp is op zoek naar getuigen van dit ernstige incident of naar mensen die informatie hierover hebben. U kunt bellen met: (020) 559 3596.
---

Preventief fouilleren

17-3-2003. Zaterdagavond werden in het centrum van Amsterdam van halfnegen tot twee uur ´s nachts ruim 600 mensen aan hun kleding onderzocht en meer dan 250 autos doorzocht. In totaal werden 14 steekwapens, twee busjes traangas en twee slagwapens aangetroffen en in beslag genomen. Een persoon werd aangehouden. De actie leverde overwegend positieve reacties op van de personen die gefouilleerd werden.

6-3-2003. De preventief fouilleeracties die vanaf eind november in de Binnenstad en in Amsterdam-Zuidoost gehouden worden, zijn behoorlijk succesvol. Bij de controles, die de veiligheid op straat moeten verhogen, zijn veel wapens in beslag genomen. De gefouilleerden die geen wapens bij zich hadden, en de buurtbewoners reageren zeer enthousiast.

Bij de acties, in de door de gemeenteraad aangewezen risicogebieden, werden ruim 3500 personen gefouilleerd waarvan er vijftig werden aangehouden. Tijdens de acties zijn tot nu toe130 wapens aangetroffen en in beslag genomen. Het betrof hier voornamelijk steekwapens zoals messen, priemen en schroevendraaiers. Er werden ook vuurwapens, honkbalknuppels en ploertendoders aangetroffen. Bij de controles werden ruim 600 autos doorzocht.

De mensen die de fouillering ondergaan krijgen een flyer met uitleg over de controle. De politie krijgt met name van buurtbewoners veel positieve en enthousiaste reacties omdat zij het prettig vinden dat deze acties ook voor hun veiligheid plaatsvinden. Lees hier meer over het hoe, wat, waar en waarom van preventief fouilleren.

Schietpartij in discotheek
21-3-2003. Vannacht zijn er enkele schoten gelost in een discotheek aan de Rozengracht. Alle betrokkenen bij de schietpartij zijn gevlucht. Even na twee uur werden de aanwezigen opgeschrikt door een aantal schoten. In de paniek die ontstond wist een aantal mannen die mogelijk bij de schietpartij betrokken waren, de zaak uit te vluchten. De aanleiding zou een vechtpartij zijn geweest tussen een paar mannen. Het is niet bekend of onder de betrokkenen iemand gewond is geraakt.
---
Inbreker betrapt met buit
24-3-2003. Vrijdagmiddag werd een 36-jarige inbreker op heterdaad betrapt toen hij op de Hoogte Kadijk een woning probeerde binnen te dringen. De bewoner was thuis en belde direct de politie. Agenten wisten de verdachte in de omgeving te traceren en hielden hem aan. Hij was in het bezit van inbrekersgereedschap en had een tas vol met juwelen en sieraden.Uit onderzoek bleek dat deze goederen van een andere inbraak afkomstig waren. De verdachte zit nog vast en zal vandaag voor de officier van justitie worden geleid.
---

Dode bij schietpartij

24-3-2003. Een nog onbekende man kwam zaterdagavond om het leven bij een schietpartij in een woning aan de Marnixstraat. Het slachtoffer werd meerdere keren geraakt. Kort na de schietpartij rende er een aantal mannen de woning uit. Zij zijn sindsdien spoorloos. Over het motief en de juiste toedracht is nog niets bekend. Het rechercheonderzoek duurt voort.

---

Gepakt in gestolen taxibusje

24-3-2003. Gisteravond is een 26-jarige man gearresteerd die werd aangetroffen in een gestolen taxibusje. Agenten zagen dat de man in de Bernard Loderstraat tegen een geparkeerde auto reed en wilden zijn gegevens noteren. Hierop reed hij met hoge snelheid weg, achtervolgd door de politie. Op een rotonde bij de Slotermeerlaan vloog de auto uit de bocht en kon de man worden gearresteerd. De taxibus raakte zwaar beschadigd. Ook bleek dat de man te veel gedronken had waarop zijn rijbewijs ingevorderd.

---

Man overlijdt na val

24-3-2003. Zaterdagmorgen overleed een 75-jarige Amsterdammer aan de verwondingen die hij vrijdagmiddag opliep bij een schermutseling op de Amstel. Een 67-jarige man werd kort na het incident aangehouden, maar is na verhoor heengezonden. Waarschijnlijk lag een onbeduidende ruzie ten grondslag aan het voorval. Die ontaardde in een klein handgemeen waarbij over en weer wat werd geduwd en getrokken. Het slachtoffer raakte daarbij uit evenwicht en kwam zeer ongelukkig ten val. Hij overleed later in een ziekenhuis aan hoofdletsel.