Gemeente Haarlem

Aangepast persbericht. De namen en leeftijden zijn aangepast.


Drie brandweermensen omgekomen bij grote brand

Haarlem (Brandweer Regio Zuid en Midden Kennemerland)
Bij een grote brand in de "Zuider Kapel" Koningkerk aan de Kloppersingel te Haarlem zijn op zondagavond, 23 maart, omstreeks 21.45 uur drie brandweer mensen om het leven gekomen.
De slachtoffers kwamen terecht onder een instortende gevel.

De melding
Omstreeks 21.00 uur kwam er bij de meldkamer van de brandweer de melding binnen dat er brand was uitgebroken in de kerk van de Evangelische Gemeente, de "Zuider Kapel" of Koningkerk aan de Kloppersingel te Haarlem.

Ingestorte gevel en de slachtoffers
Omstreeks 21.45 uur stortte aan de voorzijde (Kloppersingel) van de kerk de gevel in. Op dat moment waren de drie brandweermannen aldaar aan het blussen. De slachtoffers zijn:
D. v. Kooten, oud 48 jaar;
B. Hannenberg, oud 47 jaar;
en R. Knipper, oud 45 jaar.

De slachtoffers kwamen onder de gevel terecht en overleden ter plaatse.

De brandweer is tot ver in de ochtend van 24 maart aan het nablussen geweest.

Het korps Haarlem
Binnen het brandweer korps Haarlem heerst grote verslagenheid. Dit is de eerste keer in de geschiedenis van het korps Haarlem dat drie brandweer mensen tijdens hun werk om het leven zijn gekomen.

Condoleance
Ten behoeve van burgers en brandweer mensen uit binnen- en buitenland wordt op de Internet site van gemeente Haarlem (www.haarlem.nl) een condoleance register geopend. Een register is ook te tekenen in het stadhuis van Haarlem aan de Grote Markt.

Schade
Niet alleen de kerk is volledig vernield. Ook de naastliggende kosterswoning is geheel uitgebrand.
Andere, naastliggende, woningen hebben rook- en waterschade opgelopen. Op last van de brandweer zijn diverse woningen ontruimd. In het totaal hebben 39 personen de nacht doorgebracht in een Haarlems hotel.

Ingezet personeel en materieel
Door de brandweer zijn ruim 80 brandweermensen bij het blussen ingezet. De brand is met de inzet van groot materieel aangepakt. In het totaal zijn meer dan 20 brandweervoertuigen ingezet. Door korpsen vanuit de hele regio is assistentie verleent bij het blussen. (Heemstede, Bloemendaal, Velsen, Beverwijk en Zandvoort). Door personeel van het korps Bennebroek is de kazerne in Haarlem Oost bemenst.

Asbest
Naar nu blijkt is er op het terrein van de kerk asbest aangetroffen. De aangetroffen asbest is in een gebondenvorm aangetroffen en wordt natgehouden. De kans op verspreiding is hiermee te verwaarlozen.
Tijdens de brand is er geen asbest vrijgekomen

Onderzoek naar de oorzaak
Door de politie Kennemerland, technische recherche, zal een onderzoek worden ingesteld naar de oorzaak van de brand. Vanuit de brandweerzijde worden hierover geen mededelingen gedaan.