Voedingscentrum
Maart 2003

Special kruiden

Kruiden beoordeeld
Jenneke Wijbenga en Ary van der Kuy
Welke kruiden zijn betrouwbaar en welke niet? De Commissie Toetsing Fytotherapeutica werkt aan een registratieregeling voor geneeskrachtige kruidenmiddelen die ingaat op de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid ervan.

De regels rond kruidenmiddelen
Martijn Martena
De overheid besteedt de laatste jaren meer aandacht aan de veiligheid van producten met kruiden. De toegenomen publieke belangstelling voor kruiden en recente vergiftigingen nopen daartoe.

Kruiden, toxisch of niet?
Mariëlle Spanjersberg
In drie artikelen wordt ingegaan op de mogelijke gezondheidseffecten van kruiden die in Nederland worden verhandeld en gebruikt: keukenruiden en wel en niet-werkzame kruiden die al dan niet toxisch zijn.

Thee, pepers en overgewicht
Manuela Lejeune en Margriet Westerterp-Plantenga Zijn stoffen uit groene thee en rode peper effectief bij de bestrijding van overgewicht? Studies naar de werking ervan laten effecten zien, maar of het obesitasprobleem hiermee kan worden opgelost, is nog de vraag.

Kruiden geïnventariseerd
Hans Kraak
In Zuidoost-Azië zijn in de afgelopen vijftien jaar ruim 7000 gebruiksplanten geïnventariseerd waarvan 130 kruiden. Volgens onderzoeker Jan Siemonsma maakt een aantal hiervan kans om in Nederland door te dringen.

Vorige maand in Voeding Nu
Zie ook www.voedingnu.nl