Gemeente Alkmaar


Primeur: start proef met parkeerschijf voor bezoekers binnenstad

Alkmaar, 21 maart 2003

Maandagochtend 24 maart om 10.00 uur reikt de wethouder van Verkeer & Vervoer de heer Kloos de eerste parkeerschijf voor bezoekers van de binnenstad uit aan de heer Kolen. Bewoners van de binnenstad kunnen de schijf kopen om deze vervolgens af te geven aan hun bezoek. Het bezoek kan dan op werkdagen tussen 10.00 en 15.00 uur maximaal twee uren achtereen gratis parkeren ook in het vergunninghoudersgebied. De proef start op 1 april en wordt aan het eind van dit jaar geëvalueerd. Dan wordt ook besloten over een eventuele voorzetting van het gebruik van de parkeerschijf.

Bij de inspraak op het Actieplan Parkeren 2003/2004 hebben verschillende bewoners(groepen) gevraagd om een bezoekersschijf voor de binnenstadbewoners. De gemeenteraad van Alkmaar voelde hier ook wel wat voor en heeft besloten bij wijze van proef te starten met de introductie van een bezoekersschijf voor bewoners van de binnenstad.

Wethouder Kloos; "Ik heb veel verwachtingen van de bezoekersschijf. Hij bestaat al een tijdje voor de bewoners van de wijken rondom het centrum, de zogenoemde `schil'. Voor de schijf voor de binnenstad gelden weer wat andere regels, omdat de situatie in de binnenstad ook anders is. Ik zie het als een extra service is voor de binnenstadsbewoners en hun bezoek. Maar het is niet de bedoeling dat werknemers uit de binnenstad of mensen die een dagje komen winkelen de bezoekersschijf gebruiken om goedkoop op straat te parkeren en de bewoners parkeerplaatsen daardoor bezet houden."

Eén bezoekersschijf per adres
Bezoekers mogen op werkdagen tussen 10.00 en 15.00 uur op alle plaatsen parkeren waar ook bewoners mogen parkeren. Er mag dus maximaal twee uren geparkeerd worden. Hiervoor moet met de schijf de tijd van aankomst aangegeven worden. Ook wanneer bezoek later dan 13.00 uur komt, mogen zij met de bezoekersschijf niet later dan 15.00 uur geparkeerd blijven Bezoekers mogen dus wel parkeren op straten met alleen vergunninghoudersparkeren, zoals de Oudegracht, maar niet op Breedstraat, Paardenmarkt, Gedempte Nieuwe Sloot, Hofplein, Marktstraat en Laat. De plaatsen aan de Oudegracht zijn voor bezoekers alleen te bereiken tijdens de laad- en lostijden. De bezoekersschijf geeft namelijk geen recht om in het autovrije gebied te rijden. Wanneer de bezoeker in het afgesloten gebied is, is uitrijden altijd mogelijk.
Er wordt maximaal één bezoekersschijf per adres verstrekt, de kosten bedragen EUR 14,50 per jaar.

Bezoekersschijf aanvragen
Bewoners van de binnenstad kunnen de bezoekersschijf aanvragen van bij de balie Parkeerzaken in het Stadskantoor, Mallegatsplein 10. De balie is geopend van maandag t./m woensdag van 09.00 tot 16.30 uur, op donderdag van 09.00 tot 16.30 uur en van 18.30 tot 20.00 uur. Vrijdags is de balie geopend van 09.00 tot 12.00 uur. Parkeerzaken telefonisch bereikbaar via nummer 072 5488395.