Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

24-03-2003

Commissie Beoordeling Kennisprojecten (CBK)
De KNAW heeft de taak aanvaard om de wetenschappelijke beoordeling uit te voeren van de in het kader van ICES/KIS-3 / Besluit subsidie investeringen kennisinfrastructuur (Bsik) in te dienen aanvragen. Het bestuur van de KNAW heeft daartoe de Commissie Beoordeling Kennisprojecten (CBK) en haar zes subcommissies ingesteld.
* Samenstelling van de CBK (pdf)

De opdracht die de KNAW is overeengekomen met de verantwoordelijke ministers, is verwoord in een Protocol, waarvan u een Nederlandse en Engelstalige versie kunt downloaden.

* Protocol (pdf)

* Protocol (Engelstalig) (pdf)

De Commissie Beoordeling Kennisprojecten en haar subcommissies gaan in hun beoordelende activiteiten te werk volgens de normen van wetenschappelijke peer review. Zij doen dit overeenkomstig de relevante artikelen van bovengenoemd Protocol dat weer zijn basis heeft in de Algemene Maatregel van Bestuur Bsik (Staatsblad 24 december 2002). Om een zekere interne consistentie en onderlinge vergelijkbaarheid te bewerkstelligen, gebruiken de CBK en haar subcommissies een leidraad of template.

* CBK/KNAW Assessment Guideline

De CBK stuurt in de loop van april 2003 aan de contactpersoon van elk beoordeeld kennisproject een concept Proposal Assessment Statement met het verzoek hierop binnen enkele werkdagen schriftelijk (per e-mail) te reageren. Elk Proposal Consortium wordt uitgenodigd een kleine delegatie samen te stellen die gelegenheid krijgt in het Trippenhuis (zetel van de KNAW) te Amsterdam met (een deel van) de beoordelende subcommissie(s) van gedachten te wisselen. Na deze schriftelijke en mondelinge rondes van hoor en wederhoor wordt het Proposal Assessment Statement door de CBK vastgesteld. Het eindrapport van de Commissie wordt in juni 2003 aangeboden aan de Commissie van Wijzen ICES/KIS en wordt, na de subsidiebeschikkingen van de ministers, openbaar. Met de mededelingen op deze site en door middel van genoemde methode van hoor en wederhoor streven de KNAW en haar CBK naar een transparante werkwijze. De gelden van ICES/KIS-3 betekenen een belangrijke kans voor versterking van het nationale wetenschapsbestel; bij de beoordeling van de voorstellen zijn kwaliteit van procedures en helderheid van aanpak in ieders belang.

Informatie over Besluit subsidie investeringen kennisinfrastructuur (Bsik) wordt verstrekt door SENTER, het agentschap dat de administratieve verantwoordelijkheid heeft voor de uitvoering van de aanvraagprocedure. Vragen over de rol van KNAW/CBK en over dit onderdeel van de KNAW-website kunt u richten aan de Secretaris van de CBK, Niek de Kort, e-mail: idekort@zuidam.nl of aan de Voorzitter, Professor Harry van der Laan, e-mail: vdlaan@astro.uu.nl.