FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


Persbericht van : 24 / 03 / 2003

volledige zekerheid: geen vogelpest in Ravels versoepeling maatregelen

Vandaag heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen het definitief analyseresultaat bekomen voor aviaire influenza na de verdenking in Ravels. Het resultaat is verder negatief gebleven zodat nu met volledige zekerheid kan worden gesteld dat de sterfte in het pluimveebedrijf niet veroorzaakt werd door de klassieke vogelpest. Welke dan wel de oorzaak was kon nog niet uitgemaakt worden.

Met onmiddellijke ingang wordt de bufferzone in Ravels en Baarle-Hertog opgegeven. De betrokken autoriteiten werden hieromtrent ingelicht. Dit betekent dat de specifieke maatregelen in de opgegeven bufferzone komen te vervallen zodat nog enkel de nationale maatregelen zoals vervat in het Ministerieel besluit van 27 februari van toepassing zijn.

Dagelijks komen in Nederland nog vogelpesthaarden bij. Deze blijven nog gelokaliseerd in de Gelderse Valei. Rekening houdend met deze evolutie werd besloten het verzamelverbod met ingang van 26 maart 03 te versoepelen:


- Het verzamelen van pluimvee blijft verboden. Dit verbod is echter niet van toepassing op reisduiven, die volgens de instructies van het Voedselagentschap worden verzameld met het oog op oefenvluchten en wedstrijdvluchten.

- Markten, prijskampen en tentoonstellingen van vogels, andere dan pluimvee, zijn toegelaten onder de voorwaarden bepaald door het Voedselagentschap. Ze moeten onder toezicht staan van een door de burgemeester aangeduide erkende dierenarts.

De andere maatregelen van verhoogde waakzaamheid vervat in het MB blijven van toepassing. Ze behelzen onder andere :


- voorzorgsmaatregelen en verhoogd veterinair toezicht op pluimveebedrijven ;

- het beperken van contacten met Nederland.
Het Voedselagentschap wijst nogmaals op de ernst van de situatie in Nederland en benadrukt dat een strikte opvolging van de preventieve maatregelen meer dan ooit noodzakelijk is om België te vrijwaren van aviaire influenza.