Gemeente Abcoude


MFA gaat Piet Mondriaangebouw heten

De Multifunctionele Accommodatie (MFA) aan de Broekzijdselaan gaat ´Piet Mondriaangebouw centrum voor cultuur, educatie en recreatie´ heten. Centrum voor cultuur, educatie en recreatie wordt als ondertitel gebruikt.

De MFA is een sociaal-cultureel-educatief centrum, waar uiteenlopende activiteiten plaatsvinden. Door verschillende activiteiten te ontplooien in dezelfde accommodatie wordt verwacht dat dit leidt tot inspiratie, nieuwe initiatieven en een nieuwe kijk op de werkelijkheid. Historisch gezien is de naam Piet Mondriaan bekend in de gemeente Abcoude. Vanwege de herkenbaarheid is voor de naam Piet Mondriaan gekozen.

Relatie tussen gemeente Abcoude en Piet Mondriaan

Pieter Cornelis Mondriaan behoort met Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn tot de drie beroemdste schilders van de verschillende perioden van de Nederlandse schilderkunst. Piet Mondriaan heeft in Abcoude gewerkt en hier een belangrijke artistieke ontwikkeling doorgemaakt. Twee periodes in Abcoude heeft hij doorgebracht. Van 1900 tot 1904 en van 1905 tot 1907.

Gedurende zijn verblijf in Abcoude heeft Mondriaan dezelfde objecten weergegeven met gebruik van steeds weer nieuwe verschillende materialen en technieken. Bijvoorbeeld het Gein, dat hij steeds weer op verschillende manieren heeft vastgelegd met verschillende materialen en technieken. Hij staat model voor het zoeken naar nieuwe vormen. Zijn drijfveer is zijn immer aanwezige nieuwsgierigheid naar het onbekende. Hij was altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ook probeerde hij kunst, religie en de natuur te combineren en te abstraheren tot haar essentie.

Relatie tussen de MFA en Piet Mondriaan

Bij Piet Mondriaan vormen de vakjes, lijnen en kleuren een harmonisch geheel. Piet Mondriaan staat voor ontwikkeling van het kunstzinnig proces. Een metafoor van het concrete naar het abstracte, van oud naar nieuw, van het bekende naar de uitdaging van het onbekende. Het experiment speelt een belangrijke rol in zijn artistieke ontwikkeling en ontplooiing. Ook het MFA bestaat uit vakjes die samen één geheel vormen. Hier vormen ontwikkeling, kunstzinnige activiteiten en experimenteren met het onbekende, aspecten van het geheel.

Piet Mondriaan kijkt naar één object op verschillende manieren. Het MFA is één gebouw, één object dat gebruikt wordt voor uiteenlopende activiteiten. Eén gebouw, waarin verschillende activiteiten plaatsvinden op sociaal, cultureel en educatief terrein, waardoor het gebouw steeds weer een ander karakter krijgt.Het is niet meer dan passend, dat uit eerbetoon aan deze grote kunstenaar de MFA zijn naam gaat dragen. Momenteel is de gemeente in gesprek met potentiële vormgevers voor het ontwikkelen van een passende huisstijl inclusief logo en beeldmerk.

---

24 maart 2003