Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

`Eten helpt Afrika' van het Rode Kruis van 24 tot 28 maart

124 Vlaamse families leven 5 dagen op een voedselpakket

Rode Kruis-Vlaanderen lanceerde eind februari de actie `Eten helpt Afrika' die het publiek moet sensibiliseren voor de vergeten hongersnood in grote delen van Afrika. Voor de actie nodigde het Rode Kruis 15 families in Vlaanderen uit om van 24 tot 28 maart te leven op een voedselpakket. Gisterenavond werden de inschrijvingen afgerond. In totaal lieten 124 families weten dat ze die week willen leven op het noodrantsoen. Zo'n 56 families toonden zich bereid om hun ervaringen te delen met de media.

De 15 geselecteerde families komen uit alle provincies en zijn bewust heel divers samengesteld: het zijn gezinnen met en zonder kinderen, alleenstaanden, een groep collega's en een groep studenten. Hun motivatie is soms verschillend maar allemaal willen ze eens aan den lijve ondervinden hoe het is om op een voedselpakket te moeten leven. Alle geselecteerde families krijgen voedselpakketten en begeleiding van het Rode Kruis. Naast deze 15 families, nemen ook 5 families van rodekruisvrijwilligers, enkele journalisten en Bekende Vlamingen aan de actie deel.

Alle andere mensen die hebben ingeschreven en deze die niet werden geselecteerd, worden uitgenodigd op een provinciale informatie-avond van het Rode Kruis. Tijdens die avonden krijgen ze informatie over de situatie en hulpoperaties in Afrika. Wie dit wil, kan er ook voor 10 euro de voedselpakketten kopen. De inhoud van de voedselpakketten werd volledig geschonken door de firma Sodexho. De opbrengst gaat dan ook volledig naar de hulpacties van het Rode Kruis.

Ook niet-ingeschrevenen kunnen nog meedoen!

Het Rode Kruis spoort ook mensen die niet hebben ingeschreven aan om mee te doen. Alle ingrediënten zijn immers gewoon te koop in de supermarkten. Het voedselpakket bestaat voor 1 persoon voor 5 dagen uit: 1 kilo bonen, 2 kilo tarwemeel, 1 ½ kilo pasta, een pakje gist, 1 liter olie, 150 gram suiker en 50 gram zout. Je kan hieraan water en kruiden toevoegen. Het drinken van koffie en thee (zonder melk) is toegestaan.
Via de website kan je laten weten dat je meedoet. Je vindt er ook meer informatie over de actie.

Brussel, 12 maart 2003