Openbaar Ministerie

Den Bosch, 24 maart 2003

Amfetaminelaboratorium in Genk ontmanteld

In een gecoÃf¶rdineerde actie van het XTC-team van Kernteam Zuid-Nederland/Unit Synthetische Drugs (KTZ/USD), de Federale politie van Genk en de Procureur des Konings in Tongeren (BelgiÃf«) is vandaag een amfetaminelaboratorium ontmanteld. Tegelijkertijd werden tien verdachten in Nederland en BelgiÃf« aangehouden en op elf plaatsen doorzoekingen verricht.

Het laboratorium bevond zich in een kelder van een woning in Genk. Het amfetaminelaboratorium was in werking en voorzien van diverse hardware en grondstoffen voor amfetamine.

De aangehouden verdachten in Nederland zijn een 36-jarige man, een 24-jarige vrouw en een 36-jarige vrouw uit Venlo en twee mannen van 32 en 26 jaar uit Tilburg.
In BelgiÃf« werden een 35-jarige man uit Venlo, een 23-jarige man uit Tilburg, en een 44-jarige man uit Lanaken (BelgiÃf«) aangehouden, toen zij het laboratorium in Genk verlieten. Deze Nederlanders hielden zich vermoedelijk op Belgisch grondgebied bezig met de productie van amfetamine. Tevens zijn een 41-jarige man uit Maasmechelen en de bewoonster van het pand, waarin het laboratorium werd aangetroffen, aangehouden.

De elf doorzoekingen zijn verricht in twee woningen en een garage in Venlo, vijf woningen in Tilburg, Ãf©Ãf©n woning in Genk, Ãf©Ãf©n woning in Tongeren en Ãf©Ãf©n woning in Lanaken.

Bij de doorzoekingen werden ondermeer inbeslaggenomen:
- 17 liter amfetamineolie (om te zetten in 20 kilo amfetaminepoeder). De straatwaarde is ongeveer 2 miljoen euro.

- administratie, waaronder een beschrijving van het syntheseproces amfetamine

- twee vuurwapens

- enkele duizenden tabletten

- een geldbedrag van 35.000 euro.

- hardware (o.a. centrifuge en stoomcleaner)

De in Nederland aangehouden verdachten worden verdacht van betrokkenheid bij de productie van en handel in amfetamine en het binnen het grondgebied van Nederland brengen van amfetamine.

Deze verdachten zijn in verzekering gesteld en een aantal van hen zal worden voorgeleid bij de rechter-commissaris van de arrondissementsrechtbank in Roermond. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
De vijf in BelgiÃf« aangehouden verdachten zullen daar worden vervolgd. Zij zijn voorgeleid aan de onderzoeksrechter in BelgiÃf«.

Het onderzoek heeft ongeveer 10 weken geduurd.

Samenwerking

De gecoÃf¶rdineerde actie was een succesvolle samenwerking van Nederland en BelgiÃf«.
In het onderzoek, onder leiding van de officier van justitie in 's-Hertogenbosch, heeft het XTC-team van KTZ/USD samengewerkt met de Federale politie en de Procureur des Konings in Tongeren (BelgiÃf«). Ook werd in Nederland samengewerkt met de regiopolitie van Brabant Midden- en West, Limburg-Noord en Brabant Zuid-Oost. In BelgiÃf« werkte de Federale politie samen met de plaatselijke brandweer, het Nationaal Instituut voor criminologie en criminalistiek (= forensisch instituut) en de milieudienst. Bij de actie van vandaag zijn in Nederland circa 60 mensen en in BelgiÃf« circa 30 mensen ingezet.

KTZ/USD maakt onderdeel uit van de Nationale Recherche.