Socialistische Partij

Op de bres voor WAO-ers

24-03-2003 * SP komt met meldlijn

Het Uitkeringsorgaan Werknemersverzekeringen (UWV) is een proef gestart om mensen met een volledige WAO uitkering aan het werk te krijgen. Het UWV doet de proef in Maastricht, Hengelo en Alkmaar. In deze drie steden worden WAO-ers opgeroepen voor een gesprek met een arbeidsdeskundige. Vrijblijvend zijn de gesprekken niet. De WAO-ers zijn verplicht om mee te werken en worden verwezen naar particuliere reïntegratiebedrijven.

Bij de proef gaat het UWV uit van het principe "werk boven inkomen". Hiervoor wordt hetzelfde model gebruikt als nu voor langdurig zieken. Dit zogenaamde model "Poortwachter" levert volgen het UWV goede resultaten op. Als de proef in de drie steden uitloopt op een succes, wil het UWV dit beleid uitbreiden tot het hele land.

De SP is er voorstander van dat iedereen uitzicht heeft en houdt op werk en ziet reïntegratie als een recht in plaats van een plicht! Ongeveer 200.00 WAO-ers zijn op zoek naar een baan. Nog eens 200.000 gedeeltelijk arbeidsongeschikten hebben al een baan. De SP wil voorkomen dat het UWV-experiment een verkapte maatregel wordt om mensen uit de uitkering te krijgen zonder dat er uitzicht is op werk. De partij sluit niet uit dat WAO-ers hun uitkeringsrechten dreigen te verliezen.

Van 31 maart tot en met 4 april organiseert de partij een eigen meldlijn voor WAO-ers in Alkmaar. Mensen met een WAO uitkering die worden opgeroepen door het UWV worden uitgenodigd om hun ervaringen bij de SP te melden. Ook mensen die niet aan de proef deelnemen en personeel van het UWV wordt gevraagd te reageren. "We hebben alle informatie nodig", stelt kamerlid Piet de Ruiter. "Juist met de komst van het nieuwe kabinet van CDA en PvdA verwacht ik dat er weer gesneden wordt in de rechten van de WAO-ers. Al die informatie kan ons helpen het debat aan te gaan met het nieuwe kabinet."

Reageren kan telefonisch bij SP Alkmaar, van 31 maart tot en met 4 april op 072-5644976, van 14:00-16:00 uur en van 19.00-21.00 uur of via een formulier op het internet.