NOC*NSF


NOC*NSF erepenning voor Frits Kessel en Sjung Hermans

ARNHEM - Frits Kessel en Sjung Hermans, beiden oud-Olympisch chef-arts, hebben vandaag allebei de Erepenning van NOC*NSF ontvangen.

Sjung Hermans was vroeg in zijn carrière als orthopedisch chirurg al betrokken bij sport. Reeds in 1972 schreef hij, onder minister Stuijt, een nota Sportgeneeskunde. Jarenlang was hij voorzitter van de Vereniging voor Sportgeneeskunde, penningmeester van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken en voorzitter van het Concilium voor de opleiding van sportartsen. In 1990 was hij één van de organisatoren van het wereldcongres van de Federation Internationale Médecine du Sport. Tevens was Hermans in 1980, 1984, 1988 en 1992 chef-arts van de Nederlandse Olympische Ploeg tijdens de Olympische Spelen.

Frits Kessel is vanaf 1968 tot en met 1999 als sportarts actief geweest bij de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. Tijdens de Olympische Spelen van Atlanta (1996) en Sydney (2000) was hij chef-arts van de Nederlandse Olympische Ploeg. Vervolgens is hij tot 2003 bij NOC*NSF in dienst geweest als medisch adviseur. Aan sportgeneeskunde heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd door, met name in de praktijkperiode, zich gedurende vele jaren in te zetten voor de opleiding tot sportarts.

(25 maart 2003)