TNO


Persberichten 2003
Nieuw grondwatercentrum Verenigde Naties ondergebracht bij TNO-NITG

25 maart 2003

Tijdens het 3e Wereld Water Forum te Kyoto, Japan zijn afgelopen vrijdag de activiteiten van het International Groundwater Resources Assessment Centre (IGRAC) officieel van start gegaan. Het IGRAC zal ondergebracht worden bij het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen TNO (TNO-NITG) in Utrecht.

Als symbool voor de sterke relatie die IGRAC ziet tussen grondwater en maatschappij, werd voor de startplechtigheid gekozen voor een eenvoudige waterput waaruit de Nederlandse staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mw. Melanie Schultz van Haegen een eerste fles "IGRAC bronwater" putte. Samen met de heer Koïchiro Matsuura, de Directeur Generaal van UNESCO en de heer Mohamed Tawfik, de vertegenwoordiger van de World Meteorological Organization (WMO), gaf ze hiermee het startsein voor IGRAC.

IGRAC komt voort uit een initiatief van de waterprogramma's van UNESCO en de WMO. Alle lidstaten van beide VN-organisaties onderschrijven het belang van zo'n centrum. IGRAC zal opereren onder de auspiciën van UNESCO en WMO en worden ondergebracht bij het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen TNO (TNO-NITG) dat internationaal een vooraanstaande positie heeft in kennis over en onderzoek naar alle aspecten van grondwater.

IGRAC zal een diversiteit aan producten en diensten leveren voor de internationale professionele grondwaterwereld, zoals een Global Groundwater Information System, richtlijnen en protocollen voor grondwatermonitoring en andere vormen van data-acquisitie en bijdragen aan wereldwijde studies en projecten. Doel is bij te dragen tot een beter inzicht in, en gebruik en beheer van de grondwatervoorkomens in de wereld. In Japan zijn diverse afspraken gemaakt over het leveren van informatie aan IGRAC en over door IGRAC te verrichten werkzaamheden om meer inzicht te krijgen in het voorkomen van grondwater in de wereld.

Een folder en een internetsite met een uitgebreidere beschrijving van IGRAC zijn beschikbaar.

IGRAC, p/a: TNO-NITG
Postbus 80015
NL-3508 TA Utrecht
030 256 42 70
info@igrac.nl
http://www.igrac.nl

Nederland Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen TNO

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft