Verbond van Verzekeraars

Miljoenenbranden in Nederland: een gezamenlijk probleem

Hoe kan de groei van het aantal grote branden en de schadeomvang ervan worden beperkt? Op die vraag wordt ingegaan tijdens het congres Miljoenenbranden in Nederland: een gezamenlijk probleem, dat het Verbond op 25 maart organiseert. Tijdens het congres worden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek van het Nationaal Centrum voor Preventie (NCP) in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (NIBRA).

Verzekeraars constateren de laatste jaren een sterke groei van het aantal grote branden (schadebedrag van minstens 1 miljoen euro) en van de schadeomvang ervan. De laatste drie jaar is het schadebedrag met jaargemiddelden van meer dan 500 miljoen euro veel hoger dan in de drie jaren daarvoor, toen de schade gemiddeld uitkwam op circa 300 miljoen euro. Het Verbond heeft daarom het NCP gevraagd om in samenwerking met het NIBRA een nader onderzoek in te stellen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden om de schadelast door grote branden te beperken. De resultaten uit dit onderzoek worden tijdens het congres op 25 maart gepresenteerd. Het NCP heeft al laten doorschemeren dat uit het onderzoek duidelijk wordt dat het aantal branden en de schadeomvang ervan alleen kunnen worden verminderd door een gezamenlijke aanpak van verzekeraars, brandweer, gemeenten en andere overheidsorganisaties.

De volledige versie van de onderzoeksrapporten kunnen vanaf 25 maart worden gedownload van deze website, onder de button Publicaties/Brochures-Rapporten-Downloads/Onderzoeksrapporten.

Bondig, maart 2003