Erasmus Universiteit Rotterdam

Platform 17

Studium Generale: De (op)komst van de Arabisch Europese Liga

Dinsdag 25 maart 2003

Zaal H17-2, Woudestein, 16.00 - 17.00 uur, toegang gratis

De verhoudingen tussen moslims en autochtonen in Nederland staan behoorlijk onder druk; de oorlog tegen Irak en de boude uitspraken van VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali maken de situatie er niet beter op.

Hoog tijd dus, zo vonden de navolgers van Dyab Abu Jahjah, voor de oprichting van een Nederlandse afdeling van de Arabisch Europese Liga (AEL). De oprichters zijn jong en hoog opgeleid, en richten zich vooral op de tweede en derde generatie. Hun trefwoorden: strijdbaar, sociaal, islamitisch. Jonge moslims willen niet assimileren en ook niet tussen twee culturen bekneld raken.Vooral de beeldvorming over moslims zit de AEL hoog: 'alle moslims worden over een kam geschoren en als terroristen gebrandmerkt'. Het ontbrak Arabieren en moslims in Nederland totnogtoe aan een eigen politieke partij; de AEL brengt daar verandering in - met zeer uitgesproken standpunten ten aanzien van bijvoorbeeld de kwestie Israël en islamitisch onderwijs.

Zullen de activiteiten van de AEL leiden tot een betere verhouding tussen moslims en niet-moslims, of juist tot een verdere polarisatie?

Discussieleider: prof.dr. Arjo Klamer. Het vaste panel: dr. Jolande Uit Beijerse, dr. Gijs van Oenen, drs. Liesbeth Noordegraaf-Eelens en Martijn de Haas

Na afloop wordt er geborreld en nagepraat in de Faculty Club