Algemene Inspectiedienst (AID)

De Meern, 25 maart 2003

Weer meer overtredingen Vogelpest

Na een periode waarin relatief weinig overtredingen werden geconstateerd, heeft de Algemene Inspectiedienst, gisteren weer acht processen verbaal moeten uitschrijven. Vijf hiervan hadden te maken met het niet afdekken van pluimveemest, één betrof het niet ophokken van pluimvee. De afgelopen 24 uur zijn met 23 teams 85 controles uitgevoerd.

In Nijkerk werd een proces verbaal uitgedeeld aan iemand die zijn pluimvee niet in een hok had ondergebracht. Nijkerk ligt binnen het vervoersbeperkingsgebied van de Gelderse Vallei. Alle dieren die gevoelig zijn voor vogelpest moeten daar al geruime tijd in een hok zijn ondergebracht. De AID deelt in dit gebied dan ook direct een proces verbaal uit aan overtreders.

In Biddinghuizen (Fl), Dinteloord (NB), Ysselsteyn (L) en in Veulen (L) kregen houders van dieren die gevoelig zijn voor vogelpest een proces verbaal omdat ze hun mestopslag niet hadden afgedekt. Opslagen mest van AI-gevoelige dieren moet in heel Nederland worden afgedekt, om te voorkomen dat vogels ermee in aanraking kunnen komen.

Zo'n 24 controles bestond uit het opnieuw bezoeken van mensen die eerder een waarschuwing hadden gekregen. Vaak voor het niet ophokken van voor vogelpest gevoelige dieren. Allen bleken de waarschuwing ter harte te hebben genomen. In totaal heeft de AID vanaf het begin van de uitbraak 2781 controles verricht en heeft daarbij 126 processen verbaal uitgedeeld

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Rob Hageman, tel. 030-6692696 of 06 - 48132319.