Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Twee mogelijke verwekkers SARS bekend

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie is de verwekker van de longontsteking SARS waarschijnlijk een corona- of een paramyxovirus.

SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) wordt mogelijk veroorzaakt door een coronavirus, een verkoudheidsvirus. Eerder werd het paramyxovirus als mogelijke verwekker genoemd. Het zou dan gaan om een onbekende variant van het virus dat lijkt op het bof- en mazelenvirus. De Wereld Gezondheidsorganisatie en andere instituten en laboratoria zijn wereldwijd bezig om te kijken of zij een van beide virussen definitief als de veroorzaker van SARS kunnen aanwijzen.

Pas als de oorzaak van de ziekte bekend is, wordt het mogelijk de ziekte objectief vast te stellen. Het totaal aantal vermoede en bevestigde patiënten is gisteren opgelopen tot 456. Tot nu toe zijn mogelijk 17 mensen overleden als gevolg van de ziekte. Het is echter niet altijd duidelijk of het om SARS gaat, of om andere longziekten en aandoeningen.

De meeste gevallen van SARS treden op bij mensen die in nauw contact zijn geweest met een SARS-patiënt. Daarom wordt het risico voor reizigers laag ingeschat. De Wereld Gezondheidsorganisatie vindt negatieve reisadviezen dan ook niet nodig. Wel worden reizigers naar China, Hong Kong, Singapore en Canada geadviseerd om ziekenhuizen te mijden en om alert te zijn op de eerste verschijnselen van SARS. De ziekte is nog niet in nieuwe regios geconstateerd.

Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)
1.
Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)
Vraag en antwoord, 17-3-2003

Advies aan reizigers over ernstige acute longontsteking (SARS) 2. Advies aan reizigers over ernstige acute longontsteking (SARS) Folder, 20-3-2003

Stand van zaken SARS
3.
Stand van zaken SARS
Kamerstuk, 21-3-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19411 .

Aantal verdachte en bevestigde gevallen SARS 24 maart 4. Aantal verdachte en bevestigde gevallen SARS 24 maart Externe link, 25-3-2003

Engelse site Wereld Gezondheidsorganisatie