Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

25-03-2003 Zekerheid op reis in onrustige tijden Reizigers die boeken of hebben geboekt bij een ANVR reisorganisator hoeven zich geen zorgen te maken over hun (vakantie-)reis.

Met name in een tijd als deze, met dagelijks wereldwijde ontwikkelingen, is het als reiziger goed te weten dat ANVR Reisagenten en ANVR Reisorganisatoren zijn aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen en bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Jaarlijks boeken meer dan 7 miljoen Nederlandse reizigers via het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen hun reis of vakantie naar mediterrane kusten, exotische bestemmingen of avontuurlijke oorden.

Naast de ANVR Reisvoorwaarden, die zijn vastgesteld in overleg met de Consumentenbond, en de reiziger en de reisorganisator verzekeren van hun rechten en plichten, biedt de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) de reiziger bescherming op het gebied van de vooruitbetaalde reisgelden. Alles wat de reiziger boekt, uitgezonderd losse lijndiensttickets en losse huurovereenkomsten (bijvoorbeeld auto), is financieel gedekt door de SGR. Ook het Calamiteitenfonds neemt de consument in bescherming. Zolang deze commissie, in overleg met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de ANWB en het ANVR, op basis van de actuele situatie geen negatief reisadvies uitvaardigt voor een bepaalde bestemming, gaan geplande reizen gewoon door. Mocht het fonds onverhoopt overgaan tot een negatief reisadvies, dan nemen ANVR Reisorganisatoren en ANVR Reisagenten direct contact op met de reiziger om de reis naar die bepaalde bestemming om te boeken, te annuleren of op een andere wijze de reiziger tegemoet te komen.

De reiziger kan met vragen over zijn geboekte of geplande reis altijd terecht bij zijn ANVR boekingskantoor. ANVR Reisagenten beschikken over het meest actuele nieuws omtrent reizen en bestemmingen. Op de geheel vernieuwde website van het ANVR www.anvr.nl worden honderden vragen beantwoord over bestemmingen, veiligheid, gezondheid, boeken en annuleren etc.
Dit alles betekent dat de consument dus gerust, ook nu, zijn ANVR (vakantie-)reis kan boeken om er straks zeker van te zijn dat hij terecht kan op een door hem gewenste bestemming.
- Onderhandelingsresultaat CAO voor de Reisbranche bereikt (11-03-2003)