PERSCOMMUNIQUE Brussel, 24 maart 2003 Embargo tot 24 maart 2003 om 17:40 uur

De federale politie bestelt 46 nieuwe installaties bij I.R.I.S. voor zijn biometrische fototeek

Brussel, 24 maart 2003 ­ I.R.I.S., een beursgenoteerde onderneming (Euronext: IRI), marktleider inzake automatische formulierlectuur, elektronisch documentenbeheer, gegevensopslag en veeltalige karakterherkenning (OCR), kondigt vandaag aan dat zij van de Federale Politie een bestelling heeft ontvangen om in 46 bijkomende centra de bestaande toepassing voor een biometrisch fotoarchief te installeren. De installatie van deze toepassing zal worden gespreid over verschillende maanden in 2003.

I.R.I.S. had reeds eerder bij de Federale Politie een systeem voor gezichtsherkenning geïnstalleerd met het doel de beelden van verdachten te vergelijken met de foto's die zijn opgeslagen in de Nationale Gegevensbank (BNG). Doel daarvan is om volgens geklasseerde waarschijnlijkheden, overeenkomsten te ontdekken. Deze op de biometrie gebaseerde oplossing verbetert de kwaliteit van de politiegegevens en vergemakkelijkt de opsporing. De biometrie is een middel om een persoon te identificeren op basis van persoonlijke, herkenbare, controleerbare kenmerken waar je niet aan voorbij kan. Door middel van morfologische methodes kan je verschillende individuele kenmerken meten (zoals de geometrie van de ogen, de mond en de neus), zodat een foto van tientallen jaren geleden nog steeds correspondeert met een recente foto van het individu. Een beroep doen op biometrie is de enige manier om de efficiëntie van een nauwkeurige persoonscontrole te garanderen. Ze steunt immers op het detecteren van de unieke kenmerken van iemands gezicht.

Het succes dat werd behaald door deze toepassing voor biometrisch recherche door de Federale Politie, heeft er de politie toe gebracht om deze toepassing ook beschikbaar te stellen voor de lokale politie. I.R.I.S. heeft dan ook de opdracht

gekregen om deze centra te installeren, zodat alle streken van België uitgerust zijn.

Deze uitbreiding werd in perfecte samenwerking met de informaticateams van de Federale Politie uitgevoerd. Zij vormt een erkenning van het professionalisme van I.R.I.S. zowel in de plaatsing van grootscheepse projecten als in de beheersing van spitstechnologie.

De oplossing van I.R.I.S. biedt de mogelijkheid om, met gemiddeld 4 foto's per individu zo'n 250.000 personen op te slaan. Het systeem levert binnen de minuut een antwoord op. Dit maakt het mogelijk om het aantal te onderzoeken foto's van verdachten te herleiden van enkele duizenden tot minder dan een tiental. U kunt al raden dat de behandelingstijd van recherchedossiers door experten beduidend wordt gereduceerd!

Het fotoarchief van de Belgische Federale Politie is een van de grootste biometrische toepassingen in Europa.

Enkele woorden over I.R.I.S.

De Belgische onderneming Image Recognition Integrated Systems (I.R.I.S.) werd opgericht in 1987 en noteert op Euronext Brussels (IRI). I.R.I.S. is marktleider inzake optische karakterherkenning (OCR - "Optical Character Recognition"), automatische formulierlectuur en elektronisch documentenbeheer.
De activiteit van I.R.I.S. is verdeeld over twee divisies.

"Office Products & Technologies"
Deze divisie ontwikkelt een breed gamma aan OCR-toepassingen voor de thuis- en kantoorgebruiker (SOHO) en verkoopt dat gamma wereldwijd. Haar bekende producten zijn:


· IRISPen II: een penscanner waarmee je tekst en cijfermateriaal met een eenvoudige handbeweging naar eender welke toepassing overzet. De penscanner is beschikbaar in de standaard versie ­ die leest tekst en cijfers in - en in de Executive versie ­ die leest tekst, cijfers, handgeschreven getallen en streepjescodes in en biedt tevens spraaksynthese.
· Readiris Pro: een OCR-pakket voor flatbed scanners, "all-in-one" apparaten ("Multifunctional Peripherals") en digitale camera's. Readiris Pro herkent kleurendocumenten in wel 93 verschillende talen en zendt de herkenningsresultaten rechtstreeks naar Microsoft Word en Excel. Readiris slaat de herkenningsresultaten ook op in de bekendste formaten waaronder HTML en Acrobat PDF. Tot op heden werden er meer dan 10 miljoen licenties verkocht. Readiris Pro werd als OCR-software verkozen door Hewlett-Packard, Agfa, Panasonic enz.

· De I.R.I.S. Business Card Reader en Cardiris: een complete oplossing (hardware en software) om visitekaartjes te archiveren, te indexeren en te herkennen. Uw contacten worden makkelijk naar uw PDA, databanken of contact manager uitgevoerd.
· IRISPdfTM : een professionele oplossing voor de conversie van papieren documenten naar volledig doorzoekbare PDF-bestanden.
"Professional Systems"

Deze divisie biedt oplossingen de professionele gebruiker oplossingen aan om papieren documenten te "dematerialiseren". Zo kan u die documenten via het Internet of via een Intranet/Extranet gaan verspreiden voor gemeenschappelijk gebruik. U kan tevens elektronische documenten archiveren en opslaan.

De belangrijkste oplossingen zijn:


· Automatische formulierlectuur en intelligente documentherkenning: automatische invoer van formulieren en niet-gestructureerde documenten in papiervorm of in een elektronisch formaat.

· Elektronisch documentenbeheer: zorgt voor het verzamelen, indexeren, raadplegen en gemeenschappelijk gebruiken van elektronische documenten.
· Knowledge management: consulting van hoge kwaliteit om de collectieve kennis die aanwezig is in een onderneming of organisatie te verzamelen, te bewaren en optimaal te gebruiken.

· Systemen voor strategische communicatie ("Enterprise Information Portals"): ontwikkeling en installatie van op DocShare gebaseerde portaalsites bij de beroepsverenigingen en de "large accounts".
· Enterprise Information Portals: de ontwikkeling en installatie van geïntegreerde, op I.R.I.S. DocShare gebaseerde portaalsites voor beroepsverenigingen en "large accounts".
· Archivering en gegevensopslag: ontwerp, architectuur en installatie van oplossingen om elektronische data op te slaan, te archiveren en te beveiligen. In 2001 realiseerde I.R.I.S. Group een omzet van 35.340.034 . I.R.I.S. stelt meer dan 240 werknemers te werk in haar vestigingen te Louvain-la-Neuve en Brussel (België), te Massy en Rueil-Malmaison (Frankrijk), in Luxemburg en te Boca Raton (VSA). Voor verdere informatie omtrent onze onderneming, onze oplossingen of en producten surft u best naar de I.R.I.S. webstek http://www.irislink.com.
Hoe kunt u verdere informatie verkrijgen?
Hoofdkwartier I.R.I.S. Europa
Perscontact
Perscontact
Catherine
Rochigneux

Caroline
Roussel Tel: +32 (010) 48 74 38 Tel: +32 (010) 48 74 56 Fax: +32 (010) 45 34 43 Fax: +32 (010) 45 34 43 E-mail: catherine.rochigneux@irislink.com E-mail: caroline.roussel@irislink.com Journalisten kunnen zich inschrijven op de Extranet website van I.R.I.S. door te klikken op de link http://www.irislink.com/partners/press/index.html. Ze zullen dan een persoonlijke login en een paswoord ontvangen dat hen toegang verleent tot de Extranet website van I.R.I.S. waar heel wat bedrijfs- en productinformatie beschikbaar is.

I.R.I.S. Extranet I.R.I.S voor journalisten: http://www.irislink.com/partners/press/index.html I.R.I.S. Extranet voor investeerder: http://www.irislink.com/investor/index.html I.R.I.S. Extranet voor reselllers: http://www.irislink.com/partners/reseller/index.html I.R.I.S. Extranet voor VARs: http://www.irislink.com/partners/var/index.html