Ingezonden persbericht


Persbericht

EKO-Monitor Jaarrapport 2002:

Biologische sector in alle opzichten gegroeid

De biologische sector is in 2002 in alle opzichten gegroeid. Alhoewel minder hard dan in 2000 en 2001 nam zowel de primaire productie toe qua areaal (plus 12%) en het aantal biologische bedrijven (plus 3,5%). De totale markt groeide naar 375 miljoen Euro (plus 9%). Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het EKO-Monitor Jaarrapport 2002, uitgegeven door Biologica.

Biologica zal de cijfers en trends uit het EKO-Monitor Jaarrapport op dinsdag 25 maart officieel naar buiten brengen op het congres 'Biologisch, dat smaakt naar méér ...' tijdens de nationale Food Week in de Jaarbeurs Utrecht. Op het congres, georganiseerd door Aurelia en Biologica, zal ook demissionair minister Veerman van LNV zijn visie op de biologische sector geven.

De biologische sector is nog steeds een groeimarkt, zo blijkt uit de cijfers. In 2002 heeft 78% van de Nederlanders wel eens een biologisch product gekocht. Biologische AGF besloeg in 2002 al 3,6% van de totale markt en de productgroep zuivel groeide met 5% naar een marktaandeel van 1,9%. Biologisch brood en vlees hebben met een marktaandeel van respectievelijk 1,9% en 1,7% nog flinke groei nodig is om de doelstellingen van de Taskforce Marktontwikkeling Biologische Landbouw ­ namelijk 5% eind 2004 ­ te verwezenlijken.

In 2003 zal de publiekscampagne 'Biologisch. Eigenlijk heel logisch.' worden geïntensiveerd en komen er aanhaakacties in supermarkten en speciaalzaken. In 2002 werden de zogenaamde A-merken actiever en volgden introducties van o.a. Peijnenburg, Bonduelle, Oerlemans en HAK. Overigens is de groei van de binnenlandse markt noodzakelijker dan ooit omdat met name Duitsland (plus 15% areaal) en Groot-Brittannië (plus 30% areaal) zelf veel meer biologische producten zijn gaan verbouwen. Dit zijn voor Nederland de belangrijkste exportlanden voor met name akker- en tuinbouwproducten.

Met 2,2% biologisch areaal is Nederland middenmoter in Europa, ver achter landen als Oostenrijk (11,3%), Zwitserland (9,7%) en Italië (7,9%). Wereldwijd groeide het areaal voor biologische productie met liefst 30%.

Het EKO-Monitor Jaarrapport is een uitgave van Biologica, de beleids- en promotieorganisatie voor biologische landbouw en voeding. Het rapport is samengesteld door het LEI, marktonderzoeksbureau Aurelia en Biologica op basis van data van o.a. GfK, IRI en de controleorganisatie Skal. Naast dit jaarrapport verschijnt nog drie keer per jaar een kwartaal EKO-Monitor. LNV is financier van het opstellen van het cijfermateriaal. Triodos Bank heeft de uitgave van de publieksversie 2002 mede mogelijk gemaakt. Het rapport beslaat 44 pagina's en is te bestellen bij het secretariaat van Biologica (T: (030)-2339970; E: info@platformbiologica.nl) en kost 5 euro excl. porto.

Overname van cijfers alleen o.v.v. EKO-Monitor Jaarrapport 2002/Biologica.

Meer info:

* U kunt zich nog opgeven voor het congres 'Biologisch, dat smaakt naar méér...' bij Erna Borrias, Jaarbeurs Exhibitions & Media; T: (030)-2952721, E: borriase@jem.nl.
* Vragen over het EKO-Monitor Jaarrapport 2002/Biologica: Biologica, Annelijn Steenbruggen en Bert van Ruitenbeek; T: (030)-2339970, E: steenbruggen@platformbiologica.nl.