Ingezonden persbericht

Nederlandse samenvatting persbericht

Cisco systems vergroot service en bereik stedelijke netwerken

Amsterdam, 25 maart 2003 - Cisco Systems integreert de Dense Wavelenght Division Multiplexing (DWDM) technologie met Cisco's ONS 15454. Deze stap maakt deel uit van Cisco's strategie voor de ontwikkeling van het Multiservice Transport Platform (MSTP). Door fotonische capaciteiten van DWDM aan het service platform te koppelen, wordt het geografische bereik fors uitgebreid. Dit biedt stedelijke netwerken meer flexibiliteit binnen een multiservice omgeving van spraak-, data- en videoverkeer.

SURFnet, het Nederlandse computernetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek, is continue bezig haar SURFnet5 next-generation netwerk te verbeteren. De verbeteringen bestaan onder andere uit integratie van toenemende bandbreedte, verhoogde kwaliteit en flexibiliteit voor klanten en efficiënt management en aanlevering van het netwerk. Daarnaast een hogere performance van de IP layers. Geïntegreerde fotonische technieken en DWDM zijn primaire elementen binnen de visie van SURFnet. SURFnet5 is het netwerk waarop het GigaPort project draait. Voor dit project werken Cisco en SURFnet nauw samen bij onderzoeken naar capaciteitvergroting van netwerken. Het SURFnet5 netwerk maakt gebruik van een MSTP-oplossing met Cisco ONS 15454 MSPPs en geïntegreerde DWDM met de Cisco 12000 series routers.

"Next-generation netwerken kunnen niet voortvloeien uit bestaande netwerken. Nieuwe technologieën en architecturen ondersteunen de veranderende eisen en maximaliseren de capaciteit van ons nationaal research netwerk", zegt Kees Neggers, directeur SURFnet. "De continue integratie van 10 GigaBit DWDM en de mogelijkheden van switching en routing kan naadloos worden ingezet in onze optische infrastructuur. Hiermee creëren we meer capaciteit en flexibiliteit voor internet applicaties en ethernet services".

De nieuwe 32-kanaals OC-192 interface kaart voor de ONS 15454 is de meeste recente toevoeging binnen Cisco's strategie voor het Multiservice Transport Platform. Met deze interface kaart breidt Cisco DWDM uit naar stedelijke netwerken (MAN of metro). Door een sterke groei in dataverkeer voor storage, TDM, Ethernet/IP en optische service applicaties op het stedelijke netwerk vragen service providers om nieuwe toepassingen van de bestaande optische infrastructuur. De traditionele verschillen tussen MAN en Long Haul/Extended Haul netwerken zijn hiermee aan het vervagen. Service providers zien zich genoodzaakt om met innovatieve DWDM technieken de capaciteit, de flexibiliteit en het noodzakelijke bereik van hun optische infrastructuren te vergroten.

Het volledige Engelstalige persbericht:
http://newsroom.cisco.com/dlls/prod_032403c.html

Over Cisco Systems
Cisco Systems Inc. (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor Internet. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Jose, Californië. In Nederland is Cisco gevestigd in Amsterdam. Cisco heeft ongeveer 35.000 werknemers en realiseerde in boekjaar 2002 een totale omzet van 18,9 miljard dollar. Cisco Systems International BV, eigendom van Cisco Systems Inc., is de leverancier voor Cisco apparatuur in Europa. Nieuws en informatie is beschikbaar via http://www.cisco.nl.

Cisco, Cisco IOS, Cisco Systems en het Cisco Systems logo zijn geregistreerde handelsmerken van Cisco Systems inc. en/of haar werkmaatschappijen in de Verenigde Staten en andere landen. Alle andere handelsmerken bedoeld in dit document zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.

###