FNV BONDGENOTEN

CAO-overleg beroepsgoederenvervoer stukgelopen

De onderhandelingsdelegaties van FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond zien af van het maken van een nieuwe afspraak met de werkgeversverenigingen TLN en KNV voor de nieuwe CAO's in het Beroepsgoederenvervoer(125.000 werknemers). Na vier vruchteloze overlegronden willen de bonden eerst een reeel bod op papier zien, voordat er een nieuwe dag aan overleg wordt besteedt.

Onderhandelaar Jan Heilig, van FNV Bondgenoten, heeft de indruk dat de werkgevers het overleg doelbewust aan het rekken zijn en heeft het bange vermoeden dat partijen er met praten niet uitkomen. Behalve over het veel te laag loonbod, is de bond verbolgen over het feit dat de werkgevers flink willen korten op de uitkering tijdens ziekte en weigeren de naleving van de CAO beter afdwingbaar te maken. Volgens FNV Bondgenoten leeft zeker 50% van de bedrijven de CAO niet goed na. De kaderleden van FNV Bondgenoten in de sector hebben aangegeven dat er zonder een betere controle op naleving van de CAO geen CAO-accoord mag worden afgesloten.

Met het laatste loonbod (1,7%) van de werkgevers gaan de werknemers er feitelijk slechts 0,82% in hun loon op vooruit, omdat ze flink gekort worden op hun uitkering bij ziekte en ze ook een hogere premie voor hun pensioen moeten betalen.

Prikacties
Er worden nu op diverse plaatsen in het land door chauffeursgroepen prikacties voorbereid. Bedrijven met grote concentraties vrachtauto's, maar ook het verkeer op de snelwegen kunnen de komende weken mogelijk enige hinder ondervinden van deze acties. De bond dringt er daarom bij de werkgevers op aan om snel met een beter bod te komen, om verharding van acties te voorkomen.

Op 12 april overlegt FNV Bondgenoten in het gehele land met zijn leden in het beroepsgoederenvervoer de verder te volgen strategie.

Meer informatie:
Jan Heilig, sectorcoordinator Beroepsgoedenvervoer, O6-22973941

25 mrt 03 12:33