Ingezonden persbericht

Nieuwe gratis software voor gehandicapte kinderen

spraaksoftware pVoice 2.0 is beschikbaar

BERKEL EN RODENRIJS, 20030325 -- pVoice 2.0, de gratis spraaksoftware voor zwaar gehandicapte kinderen is beschikbaar. De eerste versie van pVoice kwam uit in maart 2001 en nu, precies twee jaar later krijgt pVoice een enorme facelift. Meer functionaliteit, meer gebruikersgemak.

In 2001 werd duidelijk dat voor Krista Visser (1995), toen bijna 6 jaar oud, geen hulpmiddelen beschikbaar waren waarmee zij kon communiceren met de buitenwereld. Krista is zwaar spastisch (ze heeft een spastische quadriplegie) en kan niet spreken. Alle beschikbare hulpmiddelen waren ofwel door haar spasticiteit niet te bedienen, ofwel te beperkt in de mogelijkheden die ze haar konden bieden. Krista's vader, Jouke Visser (1972), van beroep softwareontwikkelaar is toen begonnen met wat nu bekend is als pVoice: software waarmee Krista zelfstandig woorden kan laten uitspreken door de computer door symbolen op het scherm te selecteren. Het hele programma kan worden bediend door slechts met haar hoofd naar links en naar rechts te bewegen - de enige twee bewegingen die Krista min of meer gecontroleerd kan maken.

Aangezien Krista niet de enige in de wereld is die een dergelijke zware handicap heeft, heeft Jouke een website opgezet (http://www.pvoice.org) waar deze software kan worden gedownload. Inmiddels zijn er naast pVoice ook pStory (een programma waarmee een kind boekjes door de computer kan laten voorlezen) en pType (een programma waarmee schrijfoefeningen kunnen worden gedaan) te downloaden. Alle software is gratis, en wordt verspreid onder de GNU Public License (http://www.gnu.org/licenses/gpl.html).

pVoice 2.0 is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de voorgaande versies. Nog steeds is pVoice te bedienen door slechts twee bedieningsknoppen (bijvoorbeeld twee muisknoppen of andere aangepaste invoerapparaten). Het maakt nu gebruik van een echte spraaksynthesizer (door middel van de eveneens gratis Microsoft Agent technologie), het kan meer dan 87 verschillende plaatjes-bestandsformaten aan (waaronder BMP, WMF, JPEG, GIF en PCX), het maakt gebruik van Rij/Kolom selectie voor snelle navigatie door de symbolen op het scherm, en is beschikbaar in het Nederlands en het Engels (Duits, Spaans, Italiaans en Frans volgen in versie 2.1). pVoice werkt onder alle 32 bits versies van Windows (95, 98, Me, XP, NT en 2000). Het is vanaf heden te downloaden vanaf de pVoice Software website en kan tegen een kleine vergoeding op CD worden toegezonden.

Meer informatie over pVoice Software: www.pvoice.org Meer informatie over Jouke Visser: jouke.pvoice.org/cv.html Meer informatie over de GNU Public License:
www.gnu.org/licenses/gpl.html Telefonische informatie: 06 41813351 (Jouke Visser)