EVD

China: economische ontwikkeling 2002 - Shanghai

---

Met een groei van 10,9 procent zat de economische vaart er in 2002 weer goed in en werd de nationale groei met bijna 3 procent overtroffen. Drijvende kracht was de toegenomen exportgroei, die deze keer 16 procent bedroeg (2001: 5 procent). De groei van het bedrag aan gerealiseerde buitenlandse investeringen was met 14,5 procent eveneens substantieel. Vooral het bedrag aan voorgenomen investeringen steeg explosief. De werkloosheid is volgens de officiële cijfers opgelopen tot 4,8 procent, maar dit ligt in werkelijkheid nog veel hoger. De inflatie was zoals gebruikelijk zeer beperkt en vrijwel geheel door de dienstensector veroorzaakt.

Handel
De export lijkt terug te zijn als de belangrijkste aanjager van de lokale economie. Vooral in de tweede helft van het jaar was sprake van een sterke toename, resulterend in een totaal groeipercentage van 16. Deze toename valt grotendeels toe te schrijven aan de stijging van 25 procent van de export naar de belangrijkste handelspartner de Verenigde Staten. De export naar Nederland nam met ruim 20 procent toe tot een bedrag van 2,2 miljard US dollar, waarmee Nederland de derde Europese goederenbestemming is (een vertekende positie gezien de grootschalige doorvoer via met name Rotterdam). De importstijging lag traditioneel wat hoger dan die van de export en bedroeg 22 procent. Japan was hierbij het belangrijkste land van herkomst. De import uit Nederland steeg met ruim 19 procent tot een bedrag van 570 miljoen US dollar. De waarde van de Shanghainese buitenlandse handel bedroeg in 2002 zon 73 miljard US dollar. Dit is bijna 12 procent van de totale Chinese handel en maakt Shanghai na Guangdong de tweede handelsprovincie van China. Als ook naar doorvoer wordt gekeken, is Shanghai zelfs goed voor 23 procent van de Chinese handel.

Buitenlandse directe investeringen
De belangstelling van buitenlandse investeerders voor Shanghai is in 2002 duidelijk toegenomen. Naast de aanhoudende economische groei in China als geheel en het Yangtze Deltagebied in het bijzonder, zal ook China's toetreding tot de WTO hierbij een rol hebben gespeeld. Dit geldt met name voor - om historische redenen - vaak wantrouwende investeerders uit landen uit de regio zoals Japan, Zuid-Korea en Taiwan. Deze lijken extra veel belang te hechten aan dit juridische houvast. De afgelopen vijf jaar heeft Shanghai een 'Gouden Periode' gekend, waarin bijna 20 miljard US dollar aan investeringen binnenkwam. In totaal werden in 2002 ruim 3.000 projecten met buitenlandse financiering goedgekeurd. Met name in de dienstensector was een explosieve stijging van de waarde te zien (+ 93 procent). Op de ranglijst van investeerders schoof Hongkong (weer) op van de vijfde naar de tweede plaats. Nederland was goed voor een bedrag van bijna 25 miljoen US dollar en kwam daarmee op de 9de plaats. De populairste investeringslocaties waren de districten Pudong, Minghang, Jiading en Songjiang. De explosieve groei betrof ook de uitgaande investeringen. In de eerste 11 maanden van 2002 werd een toename van maar liefst 115 procent geconstateerd, resulterend in een (nog altijd relatief beperkt) bedrag van 110 miljoen US dollar.

Dienstensector
Hoewel de industriële sector in 2002 sterker groeide dan de dienstensector (12 procent tegenover 10 procent), maakt de dienstensector nog altijd meer dan 50 procent van het BBP uit. Vergeleken met 2001 is het aandeel van de dienstensector in 2002 lager: 51 procent in 2002 en 53 procent in 2001. De bijdrage van de beurs aan de dienstensector was vorig jaar beperkt; de totale aandelenwaarde daalde met 25 procent en die van de (inferieure) B-aandelen met maar liefst 81 procent.
Vanaf 1 november 2002 is het buitenlandse investeerders weer toegestaan om aandelen (zogeheten non negotiable shares) van Chinese beursgenoteerde private- en staatsondernemingen te kopen. In 1995 werd deze mogelijkheid opgeschort, omdat er overmatig gebruik van werd gemaakt vanwege de enorme behoefte aan buitenlandse valuta. In november 2001 werd de acquisitie van aandelen door buitenlandse investeerders alleen toegestaan, wanneer zij een investering in China hadden gedaan, een Chinese joint ventures hadden of in China stonden geregistreerd. Sinds november 2002 is deze regeling versoepeld, en is een investering in China -of geregistreerd staan in China - geen voorwaarde meer voor acquisitie. Buitenlandse investeerders hebben met deze versoepeling de facto toegang tot de Chinese effectenmarkt verkregen.

Infrastructuur
De totale uitgaven aan infrastructurele projecten bedroegen in 2002 50,4 miljard US dollar. Deze overheidsbestedingen vormden daarmee wederom om een belangrijke groei- en banenmotor voor de lokale economie. Tevens vormt de infrastructuur hiermee een kansrijke sector voor het Nederlands bedrijfsleven, zeker ook gezien de expertise van Nederland op het gebied van (tunnel-/logistieke) technologie, consultancy en design.

World Expo 2010
Begin december 2002 werd bekendgemaakt dat Shanghai de aanbesteding voor de World Expo 2010 heeft gewonnen. De stad doneert 100 miljoen US dollar in een fonds dat ruime participatie van deelnemende landen in de wereld moet garanderen. Het fonds zal worden gebruikt om deelname van ontwikkelingslanden te subsidiëren. Het binnenhalen van de World Expo is een extra stimulans voor Shanghai om haar ambitieuze doelen op het gebied van economische ontwikkeling en stedelijke ontwikkeling (infrastructuur en milieu) te verwezenlijken. Het thema voor de Expo in Shanghai better city, better life spreekt voor zich. Tevens past de Expo geheel en al bij het streven van de stad haar imago te versterken. Image building is een belangrijk thema voor de ambitieuze stadsregering, en om dit professioneel aan te pakken, is men op zoek naar internationale promotors en PR bedrijven.
Het district aan de oevers van de Huangpu rivier moet gaan dienen als locatie voor het evenement. Het Huangpu Riverbanks Development-project (ontwikkelen van de oevers van de Huangpu tot residentieel gebied) heeft met het winnen van de Expo extra prioriteit gekregen. Tevens biedt de Expo kansen voor het nationaal en internationaal bedrijfsleven. Het evenement zal naar verwachting ruim 50 miljoen bezoekers trekken.

17.03.2003
---

Bron: Nederlands consulaat-generaal te Shanghai Nummer: 100882

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 100882 bij de informatiemanager CHINA (Annette Kreisel), e-mail CHINA, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 88 41.