KNWV

25/3/2003
BELANGENBEHARTIGING - Watersportverbond blij met uitspraak rechter over anti-fouling.

Eigenaren van recreatievaartuigen mogen weer koperhoudende antifouling kopen en aanbrengen op hun boten.

Wat is er gebeurd?
In september 1999 heeft het CTB (College Toelating
Bestrijdingsmiddelen) namens de minister van VWS besloten dat het gebruik van koperhoudende anti-fouling op schepen kleiner dan 25 meter verboden is. Alleen beroepsmatig gebruikte, zeegaande schepen en militaire vaartuigen waren uitgezonderd. De pleziervaart mocht dus geen koperhoudende anti-fouling meer gebruiken, d.w.z. opbrengen op het onderwaterschip.
Tegen dit besluit zijn de verffabrikanten in beroep gegaan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Die rechter heeft vorige week de verffabrikanten gelijk gegeven: het besluit van het CTB is onrechtmatig genomen, omdat men vergeten was om het van tevoren in Brussel te notificeren. Daarom is het besluit sinds donderdagmiddag 6 maart jl. weer van tafel. Het CTB zal nu een nieuw besluit moeten nemen.

Wat betekent dit nu?
Door het besluit van de rechter is het sinds 6 maart jl. weer
toegestaan om koperhoudende anti-fouling te gebruiken (mits het product een Nederlands toelatingsnummer heeft). Iedereen mag dus weer koperhoudende anti-fouling op zijn onderwaterschip aanbrengen, ook de pleziervaart. De aangekondigde controles door de milieu-inspectie,
-politie, etc. op het gebruik van koperhoudende anti-fouling zijn voorlopig van de baan. Het ministerie van VROM heeft dit nu ook bevestigd.

De vraag is alleen hoe lang deze nieuwe situatie zal gelden. Het kan zelfs zijn dat wanneer u dit leest, het CTB al weer een nieuw besluit genomen heeft, waardoor er opnieuw een verbod geldt. Het ministerie van VROM verwacht dat het CTB dat komende zomer zal doen. Het is dus zaak om heel erg goed de berichtgeving te volgen.

De uitspraak van de rechter betekent natuurlijk ook dat de boetes die vorig jaar uitgedeeld zijn aan watersporters die toch koperhoudende anti-fouling op hun boot stonden te smeren, onrechtmatig waren. Zij moeten hun geld terugkrijgen.

Moet nu iedereen weer koperhoudende anti-fouling gaan gebruiken? Het Watersportverbond vindt van niet. Er is immers wel iets veranderd in de afgelopen jaren. De verfindustrie heeft alternatieve
anti-foulings ontwikkeld zonder koper, die heel geschikt zijn voor gebruik op zoet water.
Toch zijn we blij met de uitspraak van de rechter. Blij, omdat watersporters die hun schip op zout water hebben liggen of daar veel varen, tot 6 maart jl. geen alternatief hadden. Alternatieve producten of methoden om aangroei te weren werken niet of onvoldoende op zout water, terwijl het milieuprobleem (te veel koper in het water) daar nauwelijks geldt.

Dat milieuprobleem is er wel op zoet water. Het kopergehalte in de Nederlandse binnenwateren is bijna overal veel te hoog en ook in de waterbodems (denk aan het baggeren van de haven!) zit te veel koper. Gelukkig is er de afgelopen jaren hard gewerkt aan anti-foulings zonder koper. Die zijn inmiddels op de markt en voor gebruik op zoet water ook toereikend. Zelfs bij een paar weken vakantie op het zoute water groeit het schip nog niet teveel aan bij gebruik van deze kopervrije verven.

Tweedeling
In de hele anti-fouling discussie van de afgelopen jaren heeft het Watersportverbond steeds gepleit voor een tweedeling: kopervrije anti-fouling voor gebruik op zoet water en koperhoudende voor zout water, tenzij er een beter alternatief op de markt komt natuurlijk. Wat wij hopen is dat deze uitspraak van de rechter ruimte biedt om met het CTB goede afspraken te maken over bovenstaande tweedeling, om te voorkomen dat er opnieuw besloten wordt dat koperhoudende
anti-foulings ook op zout water verboden zijn.

Het zou ons als watersporters natuurlijk sieren als we zelf de verantwoordelijkheid nemen om nu die tweedeling aan te houden: met koper op zout, zonder op zoet. Kortom: gebruik de koperhoudende anti-fouling als het nodig is, kies voor kopervrij als het mogelijk is!

Postbus 87 · 3980 CB Bunnik · Tel.: 030-6566550 · Fax: 030-6564783 · info@knwv.nl