KWALITEITSCENTRUM EXAMINERING

Definitieve standaarden KCE vastgesteld

Amersfoort: Op maandag 24 maart 2003 zijn de definitieve standaarden door het bestuur van het KwaliteitsCentrum Examinering (KCE)vastgesteld. Met behulp van deze standaarden zal het KCE vanaf 1 augustus 2003 de kwaliteit van de MBO-examens gaan borgen en stimuleren. Naast de standaarden, zijn ook de normering en een stimuleringsmodel vastgesteld. Onderwijsinstellingen die per 1 augustus aanstaande de externe borg door het KCE laten verzorgen, zullen worden beoordeeld op basis van het vastgestelde instrumentarium.

Zoals gezegd gaat het KCE zijn taak vanaf 1 augustus 2003 uitvoeren en daarmee komt ook deels een einde aan de bestaande externe legitimering door exameninstellingen. Op grond van aanpassingen in de Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB) zal het KCE vanaf 1 augustus 2004 de enige zijn die belast is met het toezicht op de kwaliteit van de examens in het middelbaar beroepsonderwijs.

Missie
Het KCE borgt en stimuleert de kwaliteit van de examens in het middelbaar beroepsonderwijs en levert daarmee een bijdrage aan het maatschappelijk vertrouwen in het mbo-diploma.

Ontstaansgeschiedenis
Het KCE is in maart 2002 opgericht met steun van de minister van OCenW door Bve-raad, Colo en Paepon. De oprichting is tot stand gekomen als reactie op de vele geluiden over een achterblijvende kwaliteit van het examen in het middelbaar beroepsonderwijs en vanwege de discussie over de waarde van het MBO diploma die daaruit volgde.

Einde persbericht