Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Platform keurt steun PvdA leider Bos aan de oorlog af

Utrecht, 25 maart 2003 - Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' heeft met verbijstering kennis genomen van de verschuiving in de positie van PvdA-leider Bos aangaande de oorlog tegen Irak. Terwijl Bos vorige week de aanvalsoorlog nog afkeurde omdat die onrechtmatig was - want niet gesteund door de Veiligheidsraad - neemt de PvdA-leider nu een positie in die de facto de Amerikaanse aanvalsoorlog goedkeurt.

CDA en PvdA stelen in een verklaring: 'Partijen zijn het erover eens dat in de ontstane situatie Nederland zich aan de zijde van de coalitie opstelt. Partijen accepteren het beroep op resolutie 1441 als feitelijke grondslag voor de interventie en zijn van oordeel dat daarnaast het belang van het herstel van de internationale rechtsorde en het belang van het Irakese volk rechtvaardigen dat Saddam Hussein zo snel mogelijk wordt ontwapend. De rechtmatigheid van het huidige coalitie-optreden in Irak houdt partijen dus niet langer verdeeld'.

Het Platform Tegen de 'Nieuwe oorlog' is bijzonder verontwaardigd over deze draai. Het betekent dat de grootste oppositiepartij nu in navolging van de demissionaire regering ook politieke steun aan de oorlog geeft.
De afgelopen vijf weken hebben 75.000 - 100.000 mensen twee maal gedemonstreerd tegen het regeringsbeleid. Het Platform is dan ook van mening dat er onder de Nederlandse bevolking geen draagvlak is voor de positie van CDA-PvdA.

Het Platform is voorts van mening dat deze steun het verkeerde signaal geeft aan de islamitische wereld, die deze oorlog steeds meer in termen van een kruisvaart tegen de Iraakse bevolking ziet. ,,De oorlog zelf, evenals elke westerse steun er aan, ondermijnt de oorlog tegen het terrorisme. De recrutering van mensen voor terroristische organisaties wordt er bijzonder door vergemakkeljkt'', aldus Saskia Kouwenberg, woordvoerder van het Platform Tegen de 'Nieuwe oorlog'.
De oorlog zal ook de al bestaande negatieve meningsvorming onder de islamitische minderheden in Europa sterk beinvloeden, waarmee etnische spanningen op de spits worden gedreven.

En tenslotte maakt de steun uit westerse landen zoals verwoord door Wouter Bos het makkelijker voor de Amerikaanse regering om haar unilaterale beleid voort te zetten. Er zullen meer aanvalsoorlogen volgen: door de aanval op Irak te helpen legitimeren, is de basis gelegd voor steun aan verdere Amerikaanse avonturen. Intussen wordt het nog moeilijker gemaakt voor de Amerikaanse binnenlandse oppositie, die van bijzonder groot belang is, om effectief tegenwerk te geven.

Noten voor de pers:


* Woordvoerders van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' zijn:
Karel Koster, 06-13223359, 030-2714376
Saskia Kouwenberg, 06-25220775


* Actueel vredesnieuws uit binnen- en buitenland is beschikbaar op de samenwerkende websites:

http://www.wereldcrisis.nl
http://www.vredessite.nl
http://www.indymedia.nl
http://www.omslag.nl


* Alle lokale anti-oorlogsplatforms in Nederland op: http://vredessite.nl/nieuweoorlog/platforms.html


* Een overzicht van anti-oorlogsactiviteiten in Nederland op: http://vredessite.nl/nieuweoorlog/actieoverzicht.html


* Alle eerder uitgebrachte persberichten van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' op: http://www.omslag.nl (bij 'pers')


-- Lees ZOZ - Tijdschrift voor doen-denkers - Vraag proefnummer Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl