AutoRai

25-3-2003

Seat Ibiza wint prijs voor recycling-gericht ontwerp

Seat heeft de eerste Design for Recycling prijs ontvangen in de categorie grote bedrijven van het milieudepartement van de Generalitat de Catalunya.

De prijs is met name toegekend aan de Seat Ibiza vanwege het grote aandeel van gerecyclede en recyclebare materialen, en derhalve het respect voor het milieu van dit model.

Deze onderscheiding, die samenvalt met de internationale Ecomed Pollutec beurs, is een erkenning voor Seats inspanningen bij de voortdurende ecologische verbeteringen van de producten tijdens hun gehele levenscyclus van ontwerp en ontwikkeling, via productie en gebruik, tot hun uiteindelijke recycling. Daarmee wil Seat voldoen aan de criteria van milieubescherming en hergebruik.

De jury had vooral lof voor het feit dat 32 procent van het totale gewicht van de Ibiza bestaat uit gerecyclede materialen. Hij is bovendien zo ontworpen dat meer dan 80 procent van zijn componenten kan worden gerecycled. Bovendien is veel aandacht besteed aan een minimale geluidsproductie en aan de reductie van schadelijke uitlaatgassen.

Deze resultaten zijn vooral mogelijk geworden dankzij verbeteringen bij het productieproces van de nieuwe Ibiza. Een voorbeeld hiervan is de laserlas-techniek, die het mogelijk maakt om met minder materiaal een waterdichte carrosserie te construeren.

Andere maatregelen, die al in de ontwerpfase van de auto zijn geïntroduceerd, reduceren het geluidsniveau met één decibel voor dieselmotoren en met twee decibel voor benzinemotoren. Verder zijn een hele serie technische verbeteringen doorgevoerd; met name op die gebieden die van invloed zijn op het brandstofverbruik, zoals motorprestaties, aërodynamica, gewicht, etcetera.

Gemakkelijk demonteren, het gebruik van lichtgewicht geluidsisolatie en de reductie van schadelijke materialen zijn extra verbeteringen die bijdragen aan de toename van de recyclebaarheid van Seats populairste model.