Ministerie van Defensie


---


---

foto: Oefening Rhino Preparation, foto 1 (foto Koninklijke Landmacht)

Oefening Rhino Preparation nadert finale

25-03-2003

De oefening Rhino Preparation in de Brabantse Kempen, waar militairen van 13 Gemechaniseerde Brigade zich warmlopen voor uitzending naar Bosnië, nadert haar einde. In de aanloop naar die finale krijgen de deelnemers echter nog zoveel mogelijk realistische incidenten voorgeschoteld. Komende maand kunnen ze het geleerde aan de praktijk toetsen.

Sinaasappels, vla, peren, eieren, bloem, appels en een pak karnemelk vliegen het CRC (crisis and riot controle) peloton om de oren tijdens een oefening op vrijdagmiddag.(21 maart) Zelfs containers worden gebruikt om het cordon te doorbreken.

Het begint allemaal rustig wanneer het peloton een Imam wil begeleiden naar een moslimmonument. Opeens verschijnt een aantal demonstranten voor de schilden en roept luidkeels om de commandant. Al snel slaat de vlam in de pan en worden de eerste sinaasappels gelanceerd. Niet alleen krijgen de militaire MEers een regen van zuidvruchten te incasseren, ook yoghurt- en eigeelvlekken ontsieren hun pakken en helmen. Wanneer de oproerkraaiers door hun munitie heen zijn en het CRC-peloton de containers heeft weggeduwd, worden ze in drie verschillende richtingen gedreven. "Maak een vuist van je gezicht mietje, roept een demonstrant. De CRC'ers laten zich echter niet provoceren. Na afloop worden over en weer handjes geschud, onder het motto 'ik had het niet zo bedoeld'.

Bedoeld of niet, het is wel belangrijk dat een CRC wordt geoefend. In Bosnië zijn demonstraties niet ongewoon en niet spontaan. Zegt overste Overdiek, hoofd sectie 3 van de Stafstafcompagnie: "Ze zijn allemaal geregisseerd en er worden zelfs mensen betaald om te demonstreren." Niet iedere militair is geschikt voor het CRC. Je hebt een gemiddelde lengte of meer en je moet fysiek sterk zijn. Ook mentaal moet je de nodige klappen kunnen incasseren. Overdiek, "Het is wel eens voorgekomen dat in de eerste vier rijen demonstranten, vrouwen, kinderen en oude mannen liepen. Niet alleen dat, ook tientallen journalisten waren getipt en keken mee."

In het uitzendgebied bevinden zich naast SFOR nog een aantal andere organisaties die de bevolking proberen te helpen en de leefomstandigheden te verbeteren. Dat zijn de NGOs, Non Governmental Organisations. Volgens het oefenscenario is een eerste contact gelegd tussen CIMIC (Civil Military Cooperation) en zes hulporganisaties. In het uitzendgebied zullen die NGOs nauw samenwerken met het Mechbat. CIMIC dient daarbij als tussenpersoon.

Nadat CIMIC heeft kennisgemaakt met de vertegenwoordigers van de organisaties wordt er een praatje gehouden. In de speech komt de volgende boodschap naar voren: My men and women are very professional and helpful for the people of our area. We will assist you as much as possible but at the end of the day we leave en you must do it yourself.

De hulp van SFOR is hard nodig, vertelt mister Edin Letic van UNDP (United Development Party). Zijn organisatie heeft als doel om wereldwijd armoede uit te bannen. Maybe captain Derksen can help us and do something concrete for us. Without SFOR we are nothing at all. Hij is blij met de aanwezigheid van SFOR, omdat de bevolking zelf geen projecten zoals het bouwen van huizen en het aanleggen van elektriciteit, kan opstarten. Het geld en de middelen ontbreken vaak. Bij SFOR ligt volgens hem de kennis om lokale bedrijven nieuw leven in te blazen.

Het PODpel in Split, gevestigd op een Kroatische kazerne is voor een groot aantal militairen in het uitzendgebied de plek om naartoe te gaan. Want een reis daarheen betekent vaak R& R (Rest & Recuparation) oftewel verlof. Voor een enkeling vormt dit het begin van een repatriëring. Voordat de reis naar Nederland en de familie wordt gemaakt moet er nog het een en ander worden ingeleverd en geregeld. Dat laatste is in een event gesleuteld, zodat ook het PODpel zich zo goed mogelijk voorbereidt.

Tijdens Rhino Preparation bedraagt de afstand tussen Oirschot en het Point of Debarkation. (POD) in Split Kroatië slechts enkele honderden meters. Op de verzorgingslocatie bevindt zich (nagebootst) tot woensdag (26 maart) het voorportaal voor de SFOR militairen. Van daaruit waaieren ze uit naar Bugojno, Novi Travnik, Banja Luka enzovoorts en natuurlijk ook terug naar Nederland. Het peloton van het POD krijgt in het weekend van Rhino Preparation een groot aantal militaire verlofgangers te verwerken. "Maar we zijn niet alleen een tussenstation voor mensen die met R&R vertrekken", zegt kapitein Verduyn-Lunel, commandant van het PODpel. "Er melden zich hier ook bezoekers die het gebied ingaan of uitkomen." Zoals overste Nijhout, commandant 330 herstelcompagnie, die zijn scherfvest komt inleveren.

Rhino Preparation eindigt in stijl. Met een uitvoering van het Fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht op donderdag 27 maart wil 13 Gemechaniseerde Brigade de inwoners van Best, Bladel, Eersel, Oisterwijk, Oirschot en Veldhoven danken voor hun medewerking aan de oefening. Het concert wordt gegeven in theater De Schalm te Veldhoven en vangt aan om 08.00 uur. (fotos: Koninklijke Landmacht) foto: Oefening Rhino Preparation, foto 2 (foto Koninklijke Landmacht)