Nieuwsbericht

dinsdag, 25 maart 2003, 16.10 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Algemene verkeerscontrole
Alkmaar, maandag 24 maart 2003.
Maandagmiddag tussen 13.15 en 16.45 uur werd een algemene verkeerscontrole gehouden op de Vondelstraat en de Willem de Zwijgerlaan. Tijdens deze controle werden 39 bestuurder van auto's bekeurd omdat zij geen autogordel droegen. Vijf bestuurders bleken te snel te rijden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 67 km/u. Eén bestuurder werd bekeurd omdat hij vanuit zijn auto aan het telefoneren was zonder gebruik te maken van een handsfree set. Tot slot bleek een autobestuurder niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Tijdens de beide controles werden in totaal 21 blaastesten afgenomen. Geen van de bestuurders bleek alcohol te hebben gebruikt. De controles werden uitgevoerd door zeven politiemensen en twee motorrijders.

Jongen steelt geld uit woning
Castricum, maandag 24 maart 2003.
Maandagmiddag tussen 17.30 en 18.00 uur heeft een ongeveer 20-jarige jongen geld gestolen uit een woning aan de Sans Souci. De jongen meldde zich bij de bewoner met de vraag of er nog oude kranten waren. In de tijd dat de bewoonster naar binnen ging om wat oude kranten te pakken heeft de jongen een portemonnee uit de woonkamer gestolen. Van de dader is een zeer summier signalement bekend. Hij moet ongeveer 1.80 m. lang zijn, spreekt netjes en ziet er verzorgd uit. Vorige week werd op dezelfde wijze geld gestolen uit een woning in Castricum. Het is niet ondenkbeeldig dat het om dezelfde jongen gaat.

Rijden onder invloed van alcohol
Alkmaar, dinsdag 25 maart 2003.
In de nacht van maandag op dinsdag werd een 53-jarige inwoner van Alkmaar aangehouden op de Heilooer Tolweg. De man reed daar met zijn auto terwijl bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 515 ug/l. Dat is ruim tweemaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.

Branden in Alkmaar.
Alkmaar, dinsdag 25 maart 2003.
In de nacht van maandag op dinsdag werden in korte tijd een aantal branden gemeld in het centrum van de stad. Omstreeks 03.00 uur werd brand ontdekt aan de achterzijde van een winkel aan de Augustijnsteeg. Onbekende hadden daar een bromfiets in brand gestoken waardoor ook een toegangsdeur en een balkon in brand raakten. De brandweer heeft het vuur geblust. De schade bleef beperkt tot de deur en het balkon. Kort hierop kwamen meldingen binnen van afvalcontainerbranden op de Breedstraat en de Laat. Ook deze branden werden door de brandweer geblust.
Omstreeks 03.40 uur zagen surveillerende agenten dat er brand was uitgebroken bij een bedrijfswagen die geparkeerd stond op de St. Katherijnenstraat. Met een brandblusser uit een politieauto kon het vuur worden geblust. Sporen geven aan dat deze brand vermoedelijk is aangestoken.
Rond 05.30 uur werd een brand gemeld op een parkeerterrein bij een flatgebouw aan de Honthorstlaan. Het bleek dat hier drie auto's in de brand stonden. Het vermoeden bestaat dat één van de auto in brand is gestoken waarna het vuur is overgeslagen naar de twee andere auto's. Alle voertuigen werden volledig vernield.
De (technische) recherche stelt een onderzoek in naar de toedracht van de branden. In dat onderzoek wordt ook gekeken of er verbanden bestaan tussen de verschillende branden en of zij zijn gesticht door dezelfde dader(s).

Politie op zoek naar jongelui die bejaarden vrouw bedreigen Noord-Scharwoude, maandag 24 maart 2003.
De politie is op zoek naar twee jongens en een meisje die zondagmiddag een 78-jarige vouw uit Alkmaar hebben bedreigd. Deze bedreiging vond plaats in het recreatiegebied Geestmerambacht even ten noorden van het paviljoen. Het slachtoffer reed daar op haar fiets en werd door de drie gedwongen af te stappen en haar fiets af te geven. Haar jas werd van de bagagedrager gehaald en op de grond gegooid. Vermoedelijk doordat er andere mensen aankwamen verdwenen de drie op fietsen die even verderop lagen en lieten de vrouw in verwarring achter. Van de daders zijn de volgende signalementen bekend:
De oudste was een jongen van ongeveer 20 jaar oud en 1.75 m. lang. Hij heeft een stevig postuur en een kaal hoofd. Deze jongen droeg een spijkerbroek en een zwart T-shirt.
De andere jongen heeft een smal postuur, is iets kleiner dan de andere jongen en tussen de 15 en 17 jaar oud. Deze jongen heeft kort geknipt stijl haar. Ook hij droeg een spijkerbroek en een T-shirt waarvan geen kleur bekend is. Het meisje is tussen 16 en 18 jaar oud en ongeveer 1.80 m. lang. Zij heeft half lang, blond gepermanent haar. Van haar kleding is alleen bekend dat zij een rood glimmend shirt droeg met lange strakke mouwen. De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige waren van dit voorval of die mogelijk iets meer kunnen zeggen over de identiteit van de twee jongens en het meisje. Men wordt verzocht contact op de te nemen met de politie in Langedijk, telefoon 0900-8844.

NOORDKOP

Jongen aangehouden na mishandeling
Schagen, maandag 24 maart 2003.
Maandagmiddag werd 15-jarige jongen uit Schagen aangehouden op de Laan. Hij maakte deel uit van een groep jongeren die ruzie zochten met een 12-jarige jongen uit Schagen. Deze laatste had een discman bij zich en de jongens uit de groep vroegen hem hoe hij daaraan gekomen was en betichtten hem van diefstal. De 15-jarige jongen greep op een gegeven moment het slachtoffer bij de keel en schopte hem. Toen de 12-jarige kwam te vallen bleef de verdachte doorgaan met schoppen tegen het lichaam van het slachtoffer. Een voorbijganger wist een einde te maken aan de mishandeling. De terplaatse gekomen politie heeft de dader aangehouden.

Snelheidscontrole
Warmenhuizen, maandag 24 maart 2003.
Maandagmiddag werd een snelheidscontrole gehouden op de Kanaalweg op een gedeelte waar een snelheidsbeperking geldt van 50 km/u. Tijdens deze controle werden twaalf bestuurders bekeurd. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 79 km/u.
Eenzelfde controle vond die middag plaats op de Speketersweg in Waarland. Daar werd één snelheidsovertreder betrapt.

Man aangehouden na het plegen van zware mishandeling Den Helder, maandag 24 maart 2003.
Maandagmiddag werd een 37-jarige man uit Den Helder aangehouden op de Prinsenstraat. Kort daarvoor had hij een 20-jarige inwoner van Den Helder ernstig mishandeld. De twee hadden ruzie met elkaar gekregen over het mogelijk wegnemen van geld door de 37-jkarige jarige. Plotseling sloeg de dader in op het slachtoffer. Deze kreeg verschillende harde slagen tegen zijn hoofd. Hierdoor raakte hij onder anderen gewond aan zijn oog. Vervolgens werd het slachtoffer door de dader bedreigd met een mes. De gewaarschuwde politie wist de dader aan te houden. Deze is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Inmiddels is hij in verzekering gesteld. Het slachtoffer is met een politieauto overgebracht naar het ziekenhuis waar hij zich aan zijn verwondingen heeft laten helpen. Op dit moment is niet bekend of hij blijvend letsel heeft opgelopen.

WESTFRIESLAND

Snelheidscontrole
Andijk, maandag 24 maart 2003.
Op maandagmiddag werd op snelheid gecontroleerd op de Dijkweg en de Middenweg in Andijk. In beide gevallen is sprake van een maximum snelheid van 50 km per uur. In totaal reden van de 70 gecontroleerde voertuigen slechts 3 te snel. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 72 km per uur. Tevens kregen 4 bestuurders een bekeuring wegens het niet dragen van een veiligheidsgordel.

Alcoholcontrole
Wognum, dinsdag 25 maart 2003.
Op dinsdagmorgen omstreeks 01.15 uur werd op de Hoornseweg in Wognum een 54-jarige man uit Hoogwoud gecontroleerd in zijn personenauto. De man had teveel alcohol gehad. Hij blies 240 ugl in plaats van de toegestane 220 ugl (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De man kreeg ondanks de geringe overschrijding toch een proces-verbaal.

Auto uitgebrand
Benningbroek, dinsdag 25 maart 2003.
Op dinsdagmorgen omstreeks 09.00 uur brandde een personenauto geheel uit op de A7 onder Benningbroek. De bestuurster reed over de A7 toen de snelheid van de auto steeds verder terugliep. Plotseling zag zij rook onder haar motorkap en uit het dashboard komen. De vrouw kon de auto nog in de berm sturen. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te doven.