Gemeente Zwolle

Jeugdtuinen weer van start

Kinderen tussen de 9 en 11 jaar oud kunnen zich aanmelden voor één van de zes jeugdtuinen in Zwolle. Dat betekent een paar uurtjes per week lekker bezig zijn in hun eigen tuin, het hele seizoen hun eigen groenten op het bord én hun eigen bloemen in een vaas!

Alle kinderen van 9, 10 en 11 jaar oud hebben in februari een brief van de gemeente ontvangen. Daarin nodigt de gemeente hen uit om zich aan te melden voor één van de zes jeugdtuinen in Zwolle. Daar werken kinderen twee keer per week na schooltijd een uurtje in hun eigen stukje tuin. Ze doen dat onder begeleiding van een tuinman en een aantal vrijwilligers. De kinderen zaaien, planten en oogsten hun eigen bloemen en groenten. Natuurlijk kunnen ze alles wat in hun tuintje groeit en bloeit mee naar huis nemen. En wat is er voor de kinderen leuker dan aardappels, wortels of boontjes te eten die ze zelf hebben verbouwd!

Het jeugdtuinseizoen loopt van april tot oktober. Dankzij een uitgekiend teeltplan is er voor de kinderen gedurende het hele seizoen van alles te zien en te doen.

Er zijn zes jeugdtuinen in Zwolle:
Tuin Stadshagen aan de Oude Wetering ter hoogte van de molenwoningen Tuin Aalanden aan de Pergolesistraat
Tuin de Luchtbode aan de Ruusbroecstraat
Tuin de Nooterhof aan de Goertjesweg
Tuin Westenholte aan de Papaverweg
Tuin Zwolle-Zuid aan de Oude Deventerstraatweg (Oud-Schelle)

Meer weten?
Kinderen die onverhoopt geen brief hebben gekregen, maar wel mee willen doen of meer willen weten, kunnen op werkdagen Yvonne Versteegh van de gemeente bellen op telefoonnummer (038) 498 29 31. Ook de Zwolse basisscholen beschikken over informatie.

Vrijwilligers gevraagd!
Zonder vrijwilligers geen jeugdtuinen. En nieuwe vrijwilligers zijn hard nodig. De gemeente is op zoek naar mensen die een paar keer per week een uurtje tijd hebben aan het eind van de middag. Die ervan houden om buiten bezig te zijn. Die het leuk vinden om kinderen iets mee te geven over de natuur om ons heen. Groene vingers zijn niet nodig om de kinderen te begeleiden, want er is steeds een professionele tuinman in de buurt. Het enthousiasme van de vrijwilligers is voor de kinderen wel veel waard.

Belangstellenden kunnen op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur met mevrouw Versteegh of mevrouw Paalman van de gemeente Zwolle. Zij zijn bereikbaar via de servicelijn van Wijkzaken: (038) 498 33 00.


---