Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie Utrecht stimuleert milieuprojecten met een ton

Extra impuls voor biologische voeding

25-3-2003
Scholieren, consumenten, agrariërs, restaurants en ook adviseurs in de landbouwwereld maken straks uitgebreid kennis met de biologische landbouw en haar producten. Tenminste als het aan de projectleiders ligt van een viertal voorlichtingsprojecten over landbouw, natuur, milieu en duurzaamheid. De provincie Utrecht ondersteunt deze projecten in het kader van het programma Leren voor Duurzaamheid.

De Stichting Landbouw en Milieu gaat een cursus ontwikkelen voor adviseurs in de agrarische sector. De bedoeling is dat accountants, makelaars en andere adviseurs meer kennis opdoen over de verschillen tussen gangbare en biologische landbouw. Deze kennis kunnen ze meenemen in hun advisering naar de agrariërs. Het project krijgt een subsidie van 15.000,-
Ook aan de consumentenkant gaat dezelfde stichting aan de slag. Samen met Natuur en Milieu Utrecht proberen ze restaurants in de provincie warm te krijgen voor biologische - en streekeigen producten op het menu. Zodat de consument ook buitenshuis EKO kan eten. Goed voor 20.000,- subsidie.
Wat biologisch nu eigenlijk is en wat er op een biologische boerderij allemaal (niet) gebeurt, kun je volgens de Eemlandhoeve uit Bunschoten niet vroeg genoeg leren. Vandaar dat zij met een project voor het onderwijs komen. Maar ook de ouders en andere agrarische bedrijven die graag hun deuren voor het onderwijs open willen doen, krijgen de nodige kennis aangeboden. Het project krijgt bijna 15.000,- .
Een ander project om het platteland dichter bij de stadsbewoner te brengen komt van de Agrarische Natuurvereniging Ark en Eemlandschap. Samen met andere instituten en bedrijven willen ze een landschaps- en natuurfonds in het leven roepen. Met het geld uit het fonds kunnen landschapselementen worden onderhouden en aangelegd maar ook fietstochten, excursies en bedrijfsbezoeken worden georganiseerd. Voor wervings- en voorlichtingsacties heeft het project 17.000,- gekregen.

Ook water in de belangstelling
Twee andere projecten die een provinciale bijdrage mochten ontvangen gingen allebei over water. Het Centrum voor Ontwikkelings Samenwerking (COS Utrecht) wil met een fotowedstrijd en een tentoonstelling, de mondiale dimensie van water onder de aandacht brengen. Dit mede naar aanleiding van de VN watertop in Kyoto. Natuur en Milieu Utrecht gaat lokale verenigingen en organisaties trainen op het gebied van duurzaam waterbeleid. Met de opgedane kennis kunnen ze bijdragen aan het opstellen van lokale waterplannen, waar veel gemeenten mee aan de slag gaan.

Leren voor Duurzaamheid
De projecten ontvangen de bijdrage uit de provinciale middelen in het kader van het programma "leren voor duurzaamheid". Dit programma stimuleert vernieuwende leertrajecten op het gebied van duurzaamheid. Daarbij staan vier thema's centraal waarbinnen de provincie graag duurzaamheidprojecten ontwikkeld ziet: water, milieubewust wonen, mobiliteit en gebiedsgericht beleid. Eerder heeft de provincie onder meer bijgedragen aan een website voor vrijwilligers in het natuur- en milieuveld, een cursus duurzaam klussen, een Cd-rom met informatie over duurzaam verhuizen, een milieuproject voor allochtone doelgroepen en een project dat Utrechtse gemeenten moet stimuleren vorm te geven aan duurzaam mobiliteitsbeleid.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 258 3151 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl