Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (25/3)

Oosterhout, 25 maart 2003

Diefstal van scooter van invalide HANK: Een 82-jarige inwoner van Hank deed aangifte van diefstal van zijn invalidenvoertuig.
Hij plaatste dit voertuig op maandag 24 maart 2003, omstreeks 13.30 uur aan de zijkant van zijn woning, gelegen aan het Kloosterpad. Toen hij korte tijd later bij zijn voertuig kwam bleek dit gestolen te zijn. Het gaat om een donkerkleurige Tomos Qua Dro, voorzien van het verzekeringsplaatje MMD-236. Een onderzoek naar de diefstal wordt ingesteld.

Inbraak personenautos
WOUDRICHEM: Op 25 maart 2003 omstreeks 03.30 uur is ingebroken in twee personenautos die geparkeerd stonden aan de Kastanjelaan in Woudrichem. Door getuigen was gezien dat twee mannen, gekleed in trainingspakken, zich verdacht ophielden tussen de daar geparkeerde autos. Bij allebei de autos was een ruit vernield en de autoradio gestolen.

Bedrijfsinbraken
LOON OP ZAND: In de late avond van de 24e maart is ingebroken in een winkelpand aan het Oranjeplein. Via een ruit aan de voorkant van de winkel is men binnengekomen waarna cameras en verrekijkers werden weggenomen. De technische recherche heeft een aantal dadersporen veiliggesteld. Verder houdt de politie een buurtonderzoek. In de nacht van 24 op 25 maart is er ook ingebroken in een bedrijf aan de Ringvaert in Kaatsheuvel. Dit was de tweede inbraak in een week tijd bij hetzelfde bedrijf. De buit bestond dit keer wederom uit computerapparatuur.

Verkeerscontrole
DONGEN: Op maandag 24 maart hield de politie op diverse plaatsen in Dongen verkeerscontroles. Drie autobestuurders kregen een proces-verbaal voor het niet handsfree bellen met hun mobiele telefoon. Een ander reed 35 km/u te snel op de Vierbunderweg. Twee bromfietsbestuurders kregen ieder een bon van 40,- voor het rijden zonder helm. Een andere bestuurder kon zijn bromfiets op het politiebureau parkeren voor onderzoek, omdat hij 75 km/u reed en een gladde band had. Hij had bovendien was hij een weg ingereden, die hij niet in mocht rijden (gesloten verklaring). Ook deze bestuurder kan een proces-verbaal tegemoet zien.

Woning brandt volledig uit DONGEN: Een vrijstaande woning aan de Eindsestraat in Dongen is in de nacht van 24 op 25 maart 2003 verloren gegaan. De bewoners ontdekten omstreeks 01.30 uur dat er brand was in de aangrenzende garage. Het vuur greep snel om zich heen. Toen de brandweer arriveerde sloegen de vlammen al uit het dak en stond ook de woning al in brand. De brandweer schaalde direct op naar een zogenaamde "grote brand". Ondertussen hadden de bewoners, samen met buren en de politie, al twee paarden en drie kalveren in veiligheid gebracht. De hond des huizes wist zelf het vege lijf te redden. De brandweer bestreed de brand van buitenaf en richtte zich voornamelijk op het voorkomen van overslag naar de naastgelegen woningen. Omstreeks 03.00 uur gaf de brandweercommandant het sein "brand meester". Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De woning moet als verloren worden beschouwd. Voor de bewoners (een echtpaar) is Bureau Slachtofferhulp ingeschakeld. De oorzaak van de brand is op dit moment nog onbekend, evenals het schadebedrag.

Peperspray voor dronken automobilist MADE: Op dinsdag 25 maart omstreeks 01.05 uur arresteerde de politie op de Crullaan een
45-jarige Tilburger. De man viel op vanwege zijn rijgedrag. Bij controle bleek dat hij teveel alcohol had gedronken. De agenten verzochten de man om in de politieauto te gaan zitten. Hij moest immers mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. De man weigerde echter achter het stuur van zijn eigen auto vandaan te komen. Toen de politie hem uit zijn auto wilde halen, verzette zich daarbij hevig en gebruikte geweld tegen de politie. Een van de agenten liep daarbij een schop in zijn gezicht op. Omdat de man zich bleef verzetten is door de politie uiteindelijk, na diverse waarschuwingen, peperspray gebruikt. De man wilde nu wel meewerken en hij is geboeid overgebracht naar het politiebureau. Daar onderging hij een ademanalyse (uitslag 260 ug/l). De man is de volgende dag, na verhoor, in vrijheidgesteld. De politie maakte proces-verbaal tegen hem op.

Snelheidscontrole te Made MADE: Op maandag 24 maart werd tussen 12.15 uur en 14.45 uur werd op de Crullaan te Made Heden een snelheidscontrole gehouden. Aantal passanten: 1436. Aantal overtreders 40. Hoogste gemeten snelheid 75 km p/u.

Snelheidscontroles in Terheijden TERHEIJDEN: Op maandag 25 maart hield de politie tot twee keer toe een snelheidscontrole op de Zeggelaan te Terheijden. Een keer `s-morgens van 08.50 uur tot 10.05 uur. Aantal passanten: 151. Overtredingen: 11. Hoogst gemeten snelheid: 71 km p/u en een keer in de namiddag van 15.10 uur tot 17.10 uur. Aantal passanten: 459. Overtredingen: 13. Hoogst gemeten snelheid: 75 km p/u.

Aanhouding op heterdaad
WAALWIJK: Op 24 maart omstreeks 20.45 uur werd er getankt zonder te betalen bij een tankstation aan de A59. De politie hield de bestuurder, een 29-jarige man uit Etten-Leur, korte tijd later in Etten-Leur aan. Hij verklaarde dat hij dacht dat zijn passagier wel zou betalen, maar die passagier wist daar niets van. De bestuurder heeft een bekeuring gekregen.

Brandje in woning
WAALWIJK: In een woning aan de Grotestraat ontstond op 24 maart rond 11.45 uur kortsluiting in de TV. Er ontstond brand waarbij ook de gordijnen vlam dreigden te vatten. De politie, die snel ter plaatse was, kon dat voorkomen en heeft het brandje geblust. De brandweer van Waalwijk heeft vervolgens de woning gelucht.

Diefstal personenauto
OOSTERHOUT: Op maandag 24 maart werd tussen 13.00 uur en 13.45 uur vanaf de Wilhelminalaan een grijze personenauto ontvreemd. De gestolen auto is een Mazda, type 323 met kenteken 27-HH-KT. De politie heeft de auto landelijk als gestolen gesignaleerd.

Autogordelcontrole
DORST: Op maandag 24 maart hield de politie op de Rijksweg een autogordelcontrole. In totaal werden 60 bestuurders gecontroleerd. Elf bestuurders kregen een bekeuring voor het niet dragen van de verplichte autogordel.

Politie lost 39 auto-inbraken op BREDA / OOSTERHOUT: De politiedistricten Breda en Oosterhout hebben door een gezamenlijk onderzoek 39-auto-inbraken opgelost. De zaak kwam aan het rollen na de aanhouding op heterdaad van een 25-jarige Bredanaar in Oosterhout. Later werden ook drie mededaders in verband met dit onderzoek aangehouden. De inbrekers maakten vooral radardetectie apparatuur buit. De inbraken vonden plaats in Breda en Oosterhout.

De politie betrapte op 3 maart jl. een auto-inbreker op de Mathildastraat in Oosterhout. De agenten hoorden een autoalarm afgaan. Bij de auto troffen zij een 25-jarige Bredanaar aan. Hij had spullen die uit de auto gestolen waren in zijn kleding verstopt. De politie arresteerde de volgende dag twee handlangers, een 24-jarige man en een 22-jarige man beiden uit Oosterhout. Zij werden aangehouden en in verzekering gesteld. Op 5 maart jl. werd in verband met dit onderzoek ook nog een 17-jarig meisje uit Breda aangehouden.

Uit het ingestelde onderzoek bleek dat het viertal in met name de periode januari-maart 2003 in wisselende samenstelling met een auto op inbrekerspad ging, waarbij er één een ruit insloeg en de anderen op de uitkijk stonden en de auto bestuurden. Zij richtten zich met name op auto`s met radardetectoren, die in het helerscircuit circa 40 tot 60 euro opbrachten. Het geld ging meestal op aan drugs en uitgaan.

De meeste inbraken vonden in Breda plaats op het Chasséveld, Spinveld en Terheijdenseweg (schaatsbaan). Verder sloegen zij toe tijdens thuiswedstrijden van NAC in de omgeving van het stadion. Ook in Oosterhout waren zij actief. Zij pleegden onder meer auto-inbraken op de Bredaseweg (nabij de Warande), het Paterserf, de Bovensteweg en het Waterlooplein (nabij de Bussel). De verdachten hebben naast de 39 zaken die op aangifte werden teruggevonden ook diverse zaken bekend waarvan geen aangifte gedaan is. De drie mannen zitten nog in voorarrest. De voorlopige hechtenis van het 17-jarige meisje is geschorst. Het onderzoek naar de helers loopt nog. Inmiddels is tegen 7 helers proces-verbaal opgemaakt. De apparatuur die zij nog in bezit hadden, is in beslag genomen.

Bron: Jeroen Steenmeijer