Provincie Overijssel

Hergebruik industrieel erfgoed slaat aan in Overijssel

Hergebruik van industrieel erfgoed slaat aan. Steeds meer bestuurders, investeerders en inwoners zien het belang ervan in om oude fabrieken, silo?s, watertorens en wat dies meer zij nieuw leven in te blazen. Dat blijkt uit de tussentijdse evaluatie van het Stimuleringsprogramma Re-animatie Industrieel Erfgoed Overijssel. Toch is er meer tijd nodig om projecten succesvol te kunnen afronden en meer eigenaren van industrieel erfgoed te blijven inspireren.

Twee jaar geleden heeft de provincie Overijssel het programma ?Reanimatie Industrieel Erfgoed Overijssel? ingezet om het behoud van oude fabrieken en complexen door hergebruik te stimuleren. De resultaten tot dusver zijn geevalueerd in een verslag, dat concrete voorbeelden toont van hergebruik van industrieel erfgoed.

Gashouder

Zo is er de gashouder uit 1932 in Dedemsvaart. Stichting Gashouder heeft zich over de gashouder ontfermd, en wil er een vestzaktheatert vestigen. Na een verzoek om steun adviseerde de provincie om subsidie voor een haalbaarheidsonderzoek aan te vragen uit het fonds Effectuering Ruimtelijk Beleid. Die subsidie is er gekomen.

Om aandacht te vragen voor het project is er begin 2002 een informatiespektakel bij de gashouder georganiseerd. Er was een theatervoorstelling, en een presentatie van de Stichting Gashouder, en veel pers. De plannen werden, behalve door gemeente en provincie, ook door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de directeur van theater De Voorveghter postief ontvangen .

De gashouder in Dedemsvaart

Een happy end lijkt in het verschiet te liggen. Momenteel wordt de financiering van het project bekeken en onderzoekt de provincie Europese en andere subsidiemogelijkheden.

Stork
Nog een goed voorbeeld is de brandweerkazerne in de voormalige Stork-fabriek in het Hart van Zuid in Hengelo. Daar werd in 2001 een inspirerende en uitdagende startbijeenkomst van het provinciale stimuleringsprogramma gehouden. Meer over het project Hart van Zuid kunt u in het evaluatieverslag lezen, dat hieronder is te downloaden.

Een ander project is 'Lege silo?s - nieuwe vulling'. Samen met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg buigt de provincie zich over mogelijkheden om leegstaande silocomplexen opnieuw te gebruiken.

Te kort

Drie jaar blijkt te kort voor het programma. Veel projecten zijn in volle gang en kunnen binnen deze periode onmogelijk uitgevoerd worden. Om uitvoering van de projecten mee te maken en om nog meer eigenaren van industrieel erfgoed te inspireren wordt in het evaluatieverslag geadviseerd het programma met drie jaar te verlengen.

U kunt het evaluatieverslag hieronder downloaden, maar ook per e-mail aanvragen.
Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl Open Eindrapport def._5.pdf Eindrapport def._5.pdf

// Error:

Hergebruik industrieel erfgoed slaat aan in Overijssel

CDA,PvdA en VVD onderhandelen verder over bestuursakkoord

Informatieavonden over asbestwegen

"Nieuw statenleden zijn persoonlijke vertegenwoordigers"

Stuurgroep positief over exploitatie regionaal bedrijventerrein in Twente

Acht partners lanceren unieke portal-site voor Overijssel

'Overijssel laat zich niet overrulen door het Rijk'

College kan Overijssel niet 'oorlogsvrij' verklaren

'Bazen van Overijssel' naar Hellendoorn

Deventer en Rijssen-Holten scoren met bestemmingsplan

Ank Bijleveld informateur provincie Overijssel

Spoorovergang bij Atalanta blijft open

Commissaris presenteert leidraad voor veiligheid

© 25-03-2003 Provincie Overijssel